Подрињске жртве

Крстина Ћирковић

Јул у Подрињу, најврелији и најтужнији мјесец, почео је поменом на више од 3.500 уморених српских душа, уз вапаје уцвијељених мајки, очева, сестара, браће и дјеце.

Они су још једном молили да се починиоци злочина над њиховим најмилијим коначно казне за недјела која су чинили по Залазју, Ратковићима, Бјеловцу, Подравању, Глођанском брду, Скеланима... Да се казне сви они који су намјеравали да, убијањем Срба на највеће православне празнике, "убију" у њиховим сродницима вјековна радовања у сусрет Божићу, Васкрсу, Петровдану. И да се још казне они који покушавају да сакрију истину о великом српском страдању у Подрињу причама о страдању само једног, бошњачког народа.

И док се Срби у тишини моле за покој душа свих настрадалих, друга страна, уз подршку свјетских моћника, већ двије деценије покушава да прикрије чињенице о српском страдању и као жртву представи само Бошњаке.

Због истине и будућих генерација, не треба заборавити крваве пирове у српским селима око Сребренице и Братунца од прољећа 1992. до средине јануара 1993. године. У Бјеловцу је само у једном дану уморено 109 српских душа. У Залазју, Загонима, Биљачи и Сасама 69 и то на велики православни празник Петровдан. У Кравици је током крвавог божићног пира масакрирано 49 цивила, Подравању 52... Много је српских села да би се могле побројати све жртве. Масовна страдања и погром једног народа трајао је у континуитету, баш као што траје и борба за правду, коју више од двије деценије узалудно траже српске жртве.

Да ли је Насер Орић, "господар живота и смрти" не само у Сребреници, убио правду за Србе када је прије 23 године ножем ископао очи сребреничком пријератном судији Слободану Илићу. И да ли ће се неко уплашити неправде због ћутања Срба, као што се Орић уплашио јер Илић није изустио ниједну ријеч док га је крвнички убијао.

Послије помена Србима у Подрињу услиједиће комеморативни скуп у Поточарима. Људи са ових простора су преживјели убијања, разарања и ратне страхоте и због тога молимо за тишину и да се сваки разуман човјек помоли за душе убијених и Срба и Бошњака. И да се не шаљу поруке које могу нарушити оно што су сродници жртава изградили на послијератном путу помирења, уважавања и разумијевања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана