Подметнуте јабуке

Анита Јанковић-Речевић

Произвођачи воћа и поврћа из РС и БиХ, осим елементарних непогода које им сваке године задају главобољу, на својим плећима носе низ проблема, а један од највећих је коме и на који начин продати оно што произведу.

Напаћени сељак, кад нађе сигурно тржиште, свим силама се труди да узгоји што бољу шљиву, крушку, парадајз, паприку… како би задржао купца и бар мало зарадио од мукотрпног рада, али, по неписаном правилу, увијек нека "виша сила" помрси планове.

Вијест да је из Русије враћена пошиљка од око 19 тона јабука поријеклом из БиХ забринула је домаће воћаре који страхују да би извоз свјежег воћа у ову далеку земљу поново могао бити споран. По свему судећи, неко се поиграва с домаћим воћарима и хоће здушно да им "подметне ногу" упркос томе што надлежни тврде да враћено воће није са нашег подручја. 

Иако још није познато коме смета успјех наших произвођача, увелико се шушка да би јабуке, које су враћене са границе јер нису имале валидан фитосанитарни сертификат, могле бити из земаља којима је Русија забранила увоз.

Међутим, чак и чињеница да је сертификат фалсификован не умирује домаће воћаре јер је љага на производе из БиХ поново бачена. Плаше се да би то могло наљутити Русе који су нам већ једном спустили рампу, што никако не би било добро по домаће произвођаче који мукотрпно раде да би у јесен убрали килограм квалитетног воћа.

Колико је руско тржиште значајно за воћаре у Српској говори чињеница да око 40 одсто своје производње извозе у Русију, а затварање њеног тржишта за њих би изазвало милионске губитке. То би засигурно био крах за и овако сломљену пољопривреду у РС и БиХ. Стога извозници који товаре камионе воћа и возе у Русију треба добро да се замисле над судбином вриједних домаћих воћара кад само помисле да јабуке и шљиве из Холандије, Пољске или неке друге земље покушају да продају са ознаком "Маде ин БиХ".

Произвођачи морају повести рачуна о томе какве плодове шаљу на руску трпезу како не би прокоцкали повјерење Русије, а надлежни да засучу рукаве и детаљно испитају ко то покушава угушити домаћу пољопривреду подваљујући фалсификована документа. Појединцима се мора ставити до знања да ово није земља с којом се може поигравати ко год пожели, него земља која води бригу о својим становницима и којој је стало до добробити њених сељака.   

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана