Подлоге

Ведрана Кулага Симић

БиХ још није ставила многе коцкице на њихова мјеста, а један од доказа је сага са усвајањем буџета.

Због таквог расплета институције су у каси имале новац на основу одлука о привременом финансирању.

Савјет министара БиХ усвојио је тек у четвртак Нацрт буџета институција БиХ за 2020. годину, али тиме процедура још није завршена. Тај документ треба да прође још неколико адреса прије него што буде послат на објаву.

Иако је сам по себи један од најважнијих годишњих докумената, ове године је посебно дошао у центар пажње, јер је изборна година, у којој је потребно имати и одобрити додатни новац за финансирање локалних избора.

Због непостојања финансијског оквира је, како тврде из Централне изборне комисије БиХ, између осталог, и са октобра на новембар помјерен изборни дан. Новац је, сада, на помолу, укалкулисан у нацрт буџета, али треба сачекати, имајући у виду односе и честе изненадне ситуације до којих долази у БиХ, да прође сву процедуру. За то вријеме изборни рокови теку.

Странке и независни кандидати већ неко вријеме могу да се пријављују за учешће на предстојећим изборима, на којима ће бити бирани нови челници у локалним заједницама, од градоначелника и начелника до одборника у скупштинама широм Републике Српске и ФБиХ.

И док се чека зелено свјетло за финансијску подлогу, без које не може, не смију се занемарити ни неке друге без којих изборни циклус не би смио да прође.

Једна од њих је морална. Изборни дан треба да буде одраз воље бирача, а не нечијих других интереса. И у овај изборни циклус БиХ улази према старим правилима. Нисмо ни близу увођења нових технологија и додатног смањивања могућности малверзација са гласачким листићима.

Међутим, ако постоји моралност, озбиљност и одговорност ни то не треба да утиче на овај предстојећи циклус. Као ни то ко сједи у ЦИК-у.

Бирачи ће и ове године, као и сваке изборне до сада, изаћи на биралишта и дати глас ономе за кога мисле да је заслужио да остане на позицији на којој се и сада налази или за кога сматрају да би могао боље обављати те изузетно важне функције у локалној заједници.

И то треба да буде поштовано. Без дописивања, мијењања или на било који други начин утицања на крајње резултате.

Овај изборни циклус је у много чему другачији од многих претходних, јер су и околности на терену другачије, првенствено имајући у виду још актуелну епидемиолошки ситуацију до које је довела пандемија вируса корона. Све може да се мијења из часа у час, а епилог изборног дана мора да буде одраз воље бирача на тај дан. И ништа више.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана