Подјеле у СДА

Жељка Домазет

Да у СДА и даље и те како постоје подјеле на више табора показала је и сједница Предсједништва ове странке на којој се одлучивало о приједлогу за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Наиме прије самог предлагања ко ће бити мандатар, први човјек СДА Бакир Изетбеговић је дебело излобирао у Сарајеву да управо из овог града буде предложен Денис Звиздић који важи за његовог послушника и који према оцјени упућених не види ништа даље од сарајевске чаршије. Управо је Звиздић заједно са Бакировим послушницима напречац почео (у Кантону Сарајево, наравно) да реализује обећања актуелног партијског шефа да ће у једној години запослити 100.000 људи што је добро пољуљало односе коалиционих партнера СДА и ДФ-а. Из ДФ-а су одмах реаговали и замрзли коалиционо партнерство које се затегло и стигло готово до пуцања, па је ваљда силним обећањима да ће и сљедбеници Жељка Комшића у цијелој игри у веџи са позицијама добити свој дио колача ствар легла договором да ће у споразум уградити мораторијум на нова запошљавања. Да се ситуација усијала због запошљавања људи из или блиских СДА, ваљда не треба ни појашњавати.

Елем, након "пеглања" односа са Комшићем, услиједила су надмудривања у СДА око тога ко ће бити мандатар за Савјет министара у чему су се сукобили Изетбеговићеве амбиције и размишљања челника СДА са терена који сматрају да је за странку и њену стабилност боља опција да за извршну власт на нивоу БиХ буде предложен човјек са више искуства и мудрости. Сматрали су да је за првог човјека Савјета министара бољи човјек који има особине попут оних које је имао покојни Сулејман Тихић а коме није било мрско да оде и до Бањалуке и до Мостара и разговара са људима зарад стабилности ове земље. Према принципу да БиХ треба да изгледа онако како то Изетбеговић сматра и да се не смије и не треба слушати шта говоре Бањалука и Мостар у својој странци је увео принцип ауторитаризма и од демократије свео странку на аутократску.

Не чуди стога чињеница да је СДА као најача и најбројнија странка у Бошњака постала странка једног лица у којој се не смије гласати чак ни против одлука које Бакир Изетбеговић донесе. Од тридесетак чланова Предсједништва СДА нешто више од половине гласало је за Изетбеговићевог пулена, петина је била суздржана, док остали нису ни гласали. Колико ће Бакирови науми донијети добра БиХ, показаће дани и године пред нама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана