Подјела плијена

Жељка Домазет

Да је БиХ раштимован клавир на којем ће се тешко усагласити ноте, показују превирања у Влади ФБиХ, у којој су непун мјесец након формирања почеле да сијевају варнице, јер се коалициони партнери нису на старту успјели договорити о расподјели плијена у јавним предузећима.

Док једни траже, а у првом реду ДФ, да министри имају право да именују надзорне одборе у предузећима која су под ингеренцијама тих министарстава, дотле ХДЗ и СДА траже да о томе сагласност даје Влада и да се такве одлуке усаглашавају. ДФ је одмах услиједио са оштром реакцијом да неће дозволити да се остали министри мијешају у “њихове ресоре” и најавио блокаде, с друге стране је ХДЗ одговорио да ће блокирати рад Владе уколико се превелика овлашћења дају министрима и уколико уредбе буду старије од закона. У цијелој бури варница није остала дужна ни СДА, која је оптужила ДФ да формира “владу у влади” и да без аргумената оптужује ову странку, те да неће дозволити да јавна предузећа постану страначки плијен. Једном ријечју у Влади Федерације већ на почетку је много више варница него конструктивних договора.

Ништа боља ситуација, по свему судећи, неће бити ни међу коалиционим партнерима на нивоу БиХ. Већ на почетку, мада не толико јавно и отворено, трвења су настала у вези са расподјелом челних позиција у појединим агенцијама и институцијама у којима су истекли мандати. Како ствари сада стоје, све странке, односно коалициони партнери, заинтересовани су за Управу за индиректно опорезивање. Ни Савез за промјене, ни СДА не желе да та институција остане у окриљу ХДЗ-а, јер како тврде ова странка је заузела министарства финансија и на државном и на федералном нивоу, те да је недопустиво да једна странка контролише финансијске токове у земљи потпуно. ХДЗ с друге стране нема намјеру да из руку пусти Управу и сматрају да је њен први човјек средио стање и да њоме добро руководи. За ову институцију су заинтересовани и СДА и Савез у првом реду СДС, те је врло тешко очекивати да ће “договор” проћи без варница. У расподјели колача Савез и ХДЗ залажу се за принцип подјеле на три дијела по конститутивним народима, дотле СДА сматра да би у расподјели требало да се води рачуна о изворном резултату, чиме ова странка жели да добије највећи дио плијена.

Да се у позицији више води рачуна о изборном плијену него о реформским задацима који стоје пред њом, потврђује и чињеница да имају намјеру да подијеле и оне функције у институцијама у којима нису истекли мандати, док већ годинама без ваљаног руководства стоје многе на чија се именовања чека. Уосталом одавно је јасно да и браћа када дијеле заједнички колач врцају варнице, а перје лети на све стране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана