Подерана и гладна војска

Свјетлана Шурлан

Иако Министарство одбране БиХ троши трећину од укупног буџета БиХ, свакодневно смо свједоци различитих извјештаја у којима се наводи да припадници Оружаних снага БиХ раде у неприхватљивим условима.

Један од посљедњих извјештаја дао је војни повјереник који је анализирао услове боравка, живота и рада у касарнама широм земље. Застарјеле униформе, лоша храна и гријање, неисправна возила, те неусловне канцеларије за рад и боравак припадника Оружаних снага само су неки од проблема са којима се сусрећу.

Оно што се годинама спомиње као недопустиво, опет је евидентирано као пракса у касарнама у БиХ, без обзира на сва ранија упозорења.

Проблем није само са условима у којима бораве и раде војници, већ и официри и подофицири, који су истакли да постоје проблеми и са кварљивошћу намирница и са трошковима лијечења, али и са унапређењем.

Све док се надлежни не побрину и не ставе на папир како се скоро 300 милиона марака пореских обвезника троши, стање неће бити унапријеђено.

Препоруке које војни повјереник из године у годину шаље на адресе надлежних институција нико не спроводи, упркос алармантним налазима и нехуманим условима у којима војска борави и ради. Парламент БиХ сваке године разматра исте извјештаје повјереника, али помака нема.

Нико не одговара за то што се препоруке, закључци и обавезе не поштују, ниједан командант, начелник, шеф, министар... никада није сносио одговорност за то.

Управо то је разлог што се грешке и пропусти понављају годинама, што војници носе униформе старе и по седам година, једу лошу храну, немају средства за чишћење и огрев, као ни реквизита за обуку...

Надлежни на све ово и даље држе затворене очи јер за трошење милиона марака увијек постоји нека приоритетнија ставка од хране, одјеће и гријања за око 9.000 припадника Оружаних снага БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана