Поданички менталитет

Мирослав Филиповић
Поданички менталитет

Недоласком на састанак домаћих политичких лидера, који је требало да буде одржан без међународних представника у Бањој Луци, политичари из ФБиХ недвосмислено су потврдили да су тренутно највећа препрека на европском путу земље.

Упорним бјежањем, чак и од самог разговора, показали су сву биједу своје нерационалне политике, друштвену и политичку неодговорност, деструктивност и можда оно што и највише застрашује - свој поданички менталитет којег не само да се не стиде, већ га упорно покушавају наметнути и другима као исправан и пожељан политички принцип.

И ту долазимо до суштинских питања - како доћи до компромиса и договора са неким ко уопште не жели да разговара, са неким ко инсистира на политици ирационалног и ко иде у загрљај слободној и демократској Европи са неслободним и поданичким менталитетом?

Тиме су политичари из Сарајева послали сљедећу поруку својим бирачима: "Гласајте за нас, али не очекујте да ћемо ми рјешавати ваше проблеме, да то уопште желимо, да имамо снаге и воље за то. У ствари, не очекујте од нас ништа, јер ми не мислимо својом главом. За нас ради и мисли неко други".

Одбијањем разговора, јединог могућег начина изласка из политичког ћорсокака у који је запала земља, бошњачки политичари су сами разобличили своју непринципијелну политику.

Заправо, одбили су да разговарају о свим важнијим питањима чије рјешавање је пресудно за даљи напредак земље на путу ка Европској унији и тиме показали да им политичко сљепило, недостатак визије и наметнути амови не дозвољавају да гледају у будућност.

Истина је да је поданички менталитет вијековима присутан на овим просторима. Нажалост, подаништво и данас живи овдје. Рецидив је један од најтрагичнијих догађаја у животу сваког човјека.

И са ким онда у Сарајеву да се Бања Лука договори? Тренутно нема с ким. Јер, како је уопште могуће постићи договор са неким ко не зна ни шта мисли, ко не смије да мисли, ко жели да други за њега мисли и одлучује? Подаништво је за њих једини спас и истина. Ништа осим тога не признају и не желе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана