Поданички и државотворно

Дарко Момић

Глоса: “СДП, Звиздића и све остале који ће колико сутра да изнесу још горе оптужбе на Додиков рачун, забољело је то што је рекао истину

Није се осушило мастило на посљедњој одлуци посљедњег високог представника у БиХ Валентина Инцка о наметању измјена Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида, а поједине политичке партије и политичари из Сарајева већ су наоштрили оловке и написали кривичне пријаве.

Против кога другог него против српског члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика који им је до те мјере политичка сметња и трн у оку да не бирају начине и средства за борбу против њега. Иако би у неку руку било природно и очекивано да је то урадила СДА или неки још ригиднији јуришници, кривичну пријаву против лидера Савеза независних социјалдемократа и то због кршења члана 145а. КЗ БиХ који је наметнуо бивши високи представник поднијела је Социјалдемократска партија БиХ.

“Додик својим огавним иступом у којем босанскохерцеговачке муслимане, који су управо због своје вјерске припадности које се нису хтјели одрећи, доживјели геноцид, назива конвертитима, издајицама “древне вјере, заправо оправдава ратне злочине почињене против муслимана и Бошњака. Овим чином Додик је починио кривично дјело из члана 145а КЗ БиХ, навели су, између осталог из СДП-а БиХ. Они сматрају и да “Додика под хитно треба смијенити и процесуирати због његовог говора мржње и ширења нетрпељивости које само може довести до насиља.

Поред СДП-а, дрвље и камење по Додику бацио је и донедавни високи функционер СДА Денис Звиздић који је поручио да су “мржња према БиХ, Бошњацима и свему што није српско постали Додиков модус операнди”.

“Он у настојању да се пошто-пото одржи на власти, користи методу тендециозног и хушкачког изношења неистина и пласирања лажне националистичке историје. Додик је уплашен, нервозан, изгубљен у времену и простору, те због тога користи говор мржње. Да би охрабрио сам себе, користи поган рјечник и кочијашку реторику базирану на гусларским спјевовима, а не на историјским чињеницама”, оцијенио је Звиздић.

Елем, да ово не би испао панегирик у част лидера СНСД-а, ваља рећи да је он имао изјава, додуше изнуђених, али његових, које кокетирају чак и са шовинизмом и да има озбиљног основа за критику, али оно што му на терет стављају странке са сједиштем у Сарајеву једноставно је лицемјерно.

СДП, Звиздића и остале који ће колико сутра да изнесу још горе квалификације и оптужбе на Додиков рачун, забољело је то што је рекао истину, а не што је изнио неке измишљене оптужбе. Засметало им је што је рекао да Бошњаци нису државнички, већ поданички народ, а при томе су голе чињенице да из политичког Сарајева поздрављају даље функционисање ОХР-а, призивају страни интервенционизам и отворено траже Додикову смјену. Што није поданички, већ државотворно, је ли?!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана