Подаци из ладица

Ведрана Кулага Симић

БиХ често добија етикету најлошије рангиране земље у региону, када се посматра напредак у овој или оној области, а једина сфера у којој “искаче” су администрација и новац који годишње има на располагању за те и сличне трошкове.

Иако је БиХ одавно загазила на европски пут, досадашњи успјех није нешто на чему би нам позавидјеле комшије, нити они ка којима идемо, јер смо сами себи, генерално, највећа препрека.

Компликовано уређење, наметнуте одлуке, неуређени односи и читав низ других ствари довео је ову земљу на једно мјесто на којем стално тапка у мјесту и све више заостаје за другима којима је крајњи циљ исти.

Посљедња област у низу која је послата на поправни испит је транспарентност рада институција, којих се на заједничком нивоу “изродило” укупно 75. Често се, и с правом, може чути да добар дио није испунио очекивања, да су само мјеста која служе за ухљебљивање послушних и заслужних те да нису ни милиметар погурале земљу напријед према бољим и безбједнијим оквирима.

То су показале и најновије анализе, у којима је подебљано да дебело заостају за колегама у региону, када је ријеч о ономе шта јавности дају на увид на својим службеним страницама на интернету.

За то није требала нека посебна анализа, већ се голим оком види да на бројним адресама имају само штуре податке, а негдје немају ни њих, те да се вијести не ажурирају. Једноставно, чини се да би понекад лакше нашли иглу у пласту сијена него неки од основних података који би требало да буду постављени на сајт те и те институције.

Ни бројне критике нису посебно уродиле плодом, па су тако надлежни наставили да се праве да савремене комуникације још нису ни покуцале на њихова врата, а јесу одавно. Подаци о плановима рада и спроведеним пословним потезима морају да се нађу на службеним страницама, а и још маса других, али је бољи икакав него никакав напредак.

Модерне технологије и друштвене мреже су одавно на снази, а грађани треба да на “клик” имају барем основне податке о онима чији рад финансирају из свог џепа.

БиХ, ако жели да се извуче са дна, мораће да промијени многе ствари. Једна од њих је више отворености у раду, јер је одавно вријеме да неки подаци не буду сакривени у ладицама већ предочени јавности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана