Побједници и губитници

Жељка Добрић
Побједници и губитници

Опште изборе, шесте по реду у послијератној БиХ, дефинитивно је обиљежила побједа Савеза независних социјалдемократа и кандидата те партије Милорада Додика и Небојше Радмановића.

СНСД је добио већину гласова на свим нивоима власти и, иако је власт увијек теже бранити него оспоравати, показао је да може са позиција власти чак и да поправи резултат. И све то без ниских удараца и подметања.

A оно по чему ће се ови избори памтити још дуго, јесу управо подметања и ниски ударци опозиције и бошњачких странака. Посебно је упечатљив покушај да се српском народу подвали, па да остане без свог представника у Предсједништву БиХ. Покушали су Србима да подвале Бошњаци и да они, а не српски народ изаберу српског члана Предсједништва БиХ, по својој мјери. Баш као што већ бирају Жељка Комшића из бошњачке странке (који наравно заступа интересе СДП-а и Бошњака) умјесто Хрвата који ће да заступа интересе хрватског народа.

Успјели су Бошњаци да изаберу Комшића и на овим изборима, али у својој намјери да контролишу цијело Предсједништво, односно сва три члана нису успјели. Шта би се догодило да су успјели у својој намјери, није тешко претпоставити. Многи су послије објављивања изборних резултата били изненађени тиме да је толики број Бошњака јединствено гласао за кандидата за члана Предсједништва БиХ коалиције "Заједно за Српску" Младена Иванића. Сумњиво, зар не?

Ништа мање није био упечатљив ни сраман наступ Огњена Тадића, Иванићевог колеге "по коалицији" који је у вечери проглашења изборних резултата, када је видио да неће да побиједи рекао: "Лаку ноћ, Републико Српска" и отишао из изборног штаба. Није имао довољно достојанства да џентлменски призна пораз.

Највећа изненађења ипак су приређена у ФБиХ: крах Хариса Силајџића и његове СБиХ, избор Бакира Изетбеговића из СДA и велики успјех Фахрудина Радончића послије само шест мјесеци на политичкој сцени. Занимљив је велики успјех СДA која није имала подршку ниједног медија, док је Силајџић контролисао већину медија. Радончић је имао свој медиј, а СДП Федералну телевизију.

Грађани који су изашли на изборе показали су да знају коме вјерују и ко је због чега заслужио глас. Знају и ко подмеће, а ко штити њихове интересе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана