Побједа Српске!

Горан Маунага
Побједа Српске!

Предсједник Републике Српске Милорад Додик извојевао је велику побједу - рад Суда и Тужилаштва БиХ, што значи све незаконитости и злоупотребе у тим институцијама биће стављене под лупу највиших институција Европске уније.

Резултат хвале вриједан, јер је та чињеница засигурно значајнија и од одржавања самог референдума, који је управо био једини начин да Република Српска каже доста и скрене пажњу на рад правосудних институција БиХ на њену штету.

Зато и кључне ријечи "за сада референдум није неопходан" са састанка високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и извршног директора ЕУ за Европу и централну Aзију Мирослава Лајчака са Додиком говоре о значају договора постигнутог на том састанку.

A само дан раније високи представник у БиХ Валентин Инцко пријетио је санкцијама које су медији сарајевске чаршије, ликујући, протумачили као "почетак краја посљедњег вожда" и "петак 13. за РС". Петак 13. добио је посјетом баронесе Бањалуци нову адресу, она је тамо у котлини у којој су хорски зазивали кажњавање Српске и њеног предсједника.

Састанак и договор Додика, баронесе Ештон и Лајчака велики је шамар Инцку и његовом миљенику Лагумџији, али и Драгану Чавићу и Младену Иванићу који су углас кликтали "што горе то нама боље".

Колико OHR није желио рјешење, нити да разговара о замјеркама РС на рад институција које и она финансира, говори паника која је владала у бијелом двору сарајевске чаршије након што су изненада у четвртак увече у њега "банули" Ештонова и Лајчак. Инцкови пробошњачки сарадници били су пресабрали да би успјели да поколебају Ештонову у одлуци да путује у Бањалуку у коју је иза поноћи с четвртка на петак јављено да од састанка и договора нема ништа.

Баронеса је на њихову жалост осванула у Бањалуци у потрази за рјешењем и компромисом. Европа је у Бањалуци уважила четири захтјева Српске и ставила их на дневни ред.

Испословано је да, без присуства сарајевских превараната, европски комесар за проширење Штефан Филе води комисију која ће извршити контролу рада Суда и Тужилаштва БиХ.

Поред тога, спријечене су Инцкове санкције по налогу сарајевске чаршије, за коју је и данас једино рјешење "крв", а не договор. Договор са ЕУ коначан је доказ да је реформа правосуђа коју је у БиХ спроводио OHR била потпуно погрешна.

Додик је још једном показао да је врхунски политичар који зна да води народ који га је бирао. Иако је био сам на чистини, јер се искључиво њему пријетило санкцијама, иако је Одлуку о референдуму донијела Народна скупштина, он је добио битку и за себе и за Републику коју представља.

Јер није Додик рад правосуђа критиковао напамет, он је дао аргументе и анализу који су показали да "нешто не штима". И зашто би неко био "света крава" да не може бити критике његовог рада и дијалога о томе? Шта је ту недемократски? Није ништа, али у БиХ демократија се још доживљава као у вријеме Диздаревића и Микулића на чијем извору се "демократских начела" напио Лагумџија.

Није ЕУ онаква како је замишља "мали Мујица". Европа је ипак колијевка демократије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана