Побједа над фашизмом

Милијана Латиновић

Дан побједе над фашизмом, најважнији датум у новијој историји, јуче је обиљежен и у Републици Српској. Улицама Бањалуке, у знак побједе над највећим злом које је однијело десетине милиона живота, марширао је Бесмртни пук.

Жеља за слободом, баш као и прије више од седам деценија, остала је водиља српског народа који је мучки убијан и гажен, али који се, упркос свом злу, није сломио. Како онда, тако и данас.

Овај најзначајнији датум, који би требало да слави цијели свијет и о коме би требало да уче све будуће генерације како сјеме зла никада и нигдје више не би проклијало, не значи, нажалост, свима подједнако.

И док они који су дали немјерљив допринос борби за слободу обиљежавају 9. мај, чувајући успомену на очеве, дједове и прадједове страдале у крвавим борбама, други буде духове фашизма и усташизације.

Одавно већ многи желе да прекроје историју, да изнова броје јасеновачке жртве и тиме досипају со на рану неколицини преживјелих логораша или рођака оних чији је живот окончан у злогласном логору Јасеновац под песницом усташке власти.

Фашистички, убилачки и злочиначки режим НДХ, који је имао за циљ да с лица земље избрише све Србе, Јевреје и Роме, настоје оправдати, релативизовати или негирати његов злочиначки карактер, што је недопустиво.

Зато приредбе и говори којима углавном обиљежавамо овај значајан датум нису довољни. Ако не желимо да ехо слободе у наредним годинама утихне, морамо се посветити значајнијем изучавању тог страшног периода.

Заједничким снагама треба да стварамо културу сјећања која ће прожимати цијело друштво и бити саставни дио нашег идентитета. Успомена на оне који су нам у насљедство оставили слободу не смије никада да изблиједи.

Одјек славне побједе над фашизмом и сјећања на убијене претке и у годинама које долазе морају бити наша водиља и то искључиво на путу мира, толеранције и суживота. Оне који су за слободу коју данас имамо дали највредније, своје животе, не смијемо заборавити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана