Побиједимо корону

Милијана Латиновић

Небројено пута до сада Република Српска и њени становници савладали су бројне изазове, чистом десетком положили десетине испита хуманости и показали да, када истински желе, могу све.

Вирус корона је, нажалост, и даље међу нама и по свему судећи јачи него у марту и априлу, због чега даље морамо много опрезније и одговорније да не бисмо дошли у ситуацију да мјере које су сада на снази буду још рестриктивније.

У данима када пандемија вируса корона букти и пријети да на кољена баци и домаћи здравствени систем, привреду и економију, закључа границе и потпуно поремети досадашњи начин живота, пред Српском и њеним грађанима је још једна велика битка и изазов пред којим не смију поклекнути.

Крајње је вријеме да побиједимо корону, а на том путу главни савезници морају нам бити озбиљност и одговорност према себи и својим ближњима. Јасно је да вирус неће тек тако ишчезнути и да ћемо сви прије или касније морати да се заразимо. Ако већ мора, нека буде касније.

Болнице су већ одавно пуне, здравствени радници на измаку снаге и уколико сами себи не објаснимо да се морамо чувати и да није вријеме за славља и окупљања, неће имати ко ни гдје да нас лијечи. А бројке свакога дана показују да је такав сценарио, нажалост, све ближе. Само у петак “ковид 19” потврђен је код још 437 становника Српске.

Такве бројке на почетку пандемије у марту и априлу биљежиле су Италија и Шпанија, у којима је црни биланс растао из дана у дан. Зар ћемо дозволити да иста судбина и нас снађе?

Живот не може да стане, али у вријеме када корона букти, поштовање препоручених мјера једини је излаз из ове тешке ситуације. Маска, растојање и прање руку су најмање што свако од нас може.

Превише је дежурних критичара којима све и свашта смета, који не вјерују ни у шта и раде по своме, кршећи све могуће мјере и правила, све док неко њима близак не буде позитиван. Онда се хватају за главу и траже помоћ.

Због таквих неодговорних појединаца испаштају и они који воде рачуна о свему и поштују све мјере. Свима нам је лакше да живот тече даље, па макар живјели са маском на лицу, него да се поново врати полицијски час, да се фирме затворе, а хиљаде радника остане без посла.

Здравље треба и мора да буде приоритет свима јер чувајући здравље чувамо и радна мјеста и стварамо могућност за јачање привреде и економије, дајемо прилику животу.

Мјере које доносе надлежни не смију остати мртво слово на папиру и не смију се примјењивати селективно. Иста правила морају да важе за све, ако мислимо да се ишчупамо из канџи вируса. Само опрезно и одговорно можемо добити и ову битку. Можемо и морамо!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана