По знање у производне хале

Милијана Латиновић

Практична настава је у многим школама у Републици Српској до сада била само мртво слово на папиру, што најбоље знају средњошколци који су занат изучавали са слика у уџбеницима.

Судећи према Нацрту закона о средњем образовању и васпитању РС, ученици који за свој позив изаберу неко од производних занимања, убудуће ће имати квалитетну практичну наставу у предузећима.

Из године у годину слушамо о томе како у фирмама раде нешколовани или преквалификовани радници, како нема квалитетне радне снаге и како из школа излазе кадрови који се не сналазе у својим занимањима.

Просвјетари, послодавци и они који кроје законе, коначно су нашли заједнички језик и узимајући у обзир потребе тржишта рада, одлучили да се ухвате укоштац са недостатком школованог кадра.

Послодавци су одлучили да отворе врата предузећа за обуку будућих занатлија шаљући тако поруку средњошколцима да не бјеже од производних хала.

Бити занатлија, колико год било исплативо и пожељно, у нашој земљи није популарно. У друштву влада мишљење да занате уписују само лоши ђаци па су се до сада сви махом уписивали у гимназију, економску или медицинску школу.

Увођење практичне наставе и шанса да научено градиво из уџбеника примијене и прије стицања дипломе улива наду да ће све више ђака за свој позив бирати неко од производних занимања. Тако ће једног дана када узму диплому у руке бити кадар за који ће се отимати послодавци.

Познато нам је да до посла много брже и лакше долазе они који су знање брусили у неком предузећу и тако испекли занат, у односу на оне који су ноћи пробдјели учећи теорију. За доброг мајстора увијек има посла. Редови у заводу за запошљавање данас би били сигурно краћи да се са овим промјенама кренуло раније.

Промјеном закона и увођењем више практичне наставе у средње школе кренули смо у правом смјеру. На том путу морамо истрајати ако желимо да имамо школоване раднике који ће бити примјер генерацијама које долазе, а предузећа гиганти који добијају сваку утакмицу са онима из развијенијих земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана