По знање на седам адреса

Драгана Орловић

Медицински факултет у Бањалуци основан је прије 36 година, али и поред тога још увијек нема своју зграду.

Студенти ове високошколске установе сваког дана иду са једног краја града на други да би стигли на предавања. Морају, јер се настава на појединим студијским програмима, као што је, рецимо, фармација, одвија на чак седам различитих локација. Седам локација!

Будући фармацеути, али и стоматолози и љекари, дијеле исту судбину. Умјесто паузе између предавања коју би можда могли да искористе за учење, кафу, ручак или одмор, они пјешаче. И тако свакодневно изгубе минимално два-три сата у ходу, ако се по грубој рачуници саберу сви ти њихови "путни правци" од једне до друге катедре.

Неријетко се дешава да немају времена ни за ту шетњу, па су принуђени да свој ионако скромни студентски џепарац дају за градски превоз или такси, јер само на тај начин могу на вријеме стићи на наставу или испит.

И док студенти због предавања и вјежби шетају од једне локације до друге, изградња објекта за овај факултет већ годинама је, нажалост, само мртво слово на папиру. Тужно, али истинито.

Градња јесте у плану, али када ће тај план бити реализован нико од надлежних не може, а и не жели да прецизира.

Руководство Универзитета у Бањалуци каже да је зграда Медицинског факултета планирана у оквиру Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука, али да почетак радова зависи од тога да ли ће Влада РС обезбиједити новац за ту намјену.

Алтернативно рјешење, како су рекли на Универзитету, јесте простор Завода за запошљавање РС који већ једним дијелом студенти овог факултета користе, наравно уз све оне преостале многобројне локације. Кажу да ће тражити да просторије те установе буду додијељене медицинарима, док би се за Завод пронашла нека друга локација.

Није ни то лоше за почетак, али под условом да се не сматра неким дугорочнијим рјешењем, које ће у други план да баци изградњу објекта који би се напокон звао Медицински факултет. У супротном, студенти ове високошколске установе ће и у идуће три и по деценије морати да шетају и шетају.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана