По закону, или багер!

Милијана Латиновић

У страху да би њихове куће и други објекти могли бити срушени ако их не озаконе, половина бесправних градитеља у РС искористила је законске олакшице и приступачне цијене како би легализовали своје објекте.

Ону другу половину, по свему судећи, ни страх од тога да би могли остати без крова над главом није натјерао да легализују бесправно изграђене објекте.

Међу њима, има и избјеглих особа, које су деведесетих година, бјежећи пред непријатељским гранатама свили нова гнијезда, по свему судећи нелегална, али једина која имају.

Поред жеље и добре воље да муком стечено огњиште озаконе, нису имали новца да то учине.

Међутим, не треба заборавити ни то да је међу власницима нелегалних грађевина много оних који из неких само њима познатих разлога мисле да могу да се огријеше о закон и прођу некажњено и којима ни стотину и један нови рок за легализацију неће значити ништа.

Од њих се може очекивати да се наставе хвалити својим имањима, бусајући се у прса да багери неће смјети ни да им приђу близу, не обазирући се на то што је нелегална градња кривично дјело.

Исто тако они би могли бити први који ће подићи побуну иако им је до сада пружено безброј шанси и олакшица да озаконе своје грађевине. А нису ни свјесни да ако добију нову прилику и не искористе је, неће моћи својим потомцима оставити у насљеђе нелегализоване куће.

 

Шта ће бити са хиљадама "дивљих" грађевина није познато, јер надлежни тек анализирају процес легализације након чега ће донијети одлуку о судбини бесправно изграђених објеката.

Оно што је сигурно, законодавци у овој години планирају измјене и допуне Закона о уређењу простора и грађењу, па би евентуално продужење рока за легализацију могло бити дио те приче.

Нови рокови, ако их буде, показаће да ли је то све имало смисла или ће појединци наставити по својим "правилима".

До тад остаје нада да ће, ако ништа друго, бар због оних које је тежак живот и немаштина спријечила у извршењу законске обавезе, законодавци дати још једну шансу, ону посљедњу, да се "дивље" грађевине "припитоме".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана