Плави дизел

Свјетлана Шурлан

Смијешна је чињеница да ни сам Крајина није знао зашто је блокирао увођење плавог дизела, јер на питање новинара зашто није пустио да се измјене закона усаглашавају на парламентарним одборима, улагањем амандмана, рекао да не зна одговор на то питање

Да у БиХ постоје наопаки и супротстављени ставови никоме није непознато. Увијек нешто некоме не штима, неко се осјећа оштећеним, неко покушава да извуче корист, а обично кривицу сваљује свако на сваког.

У том замршеном, запетљаном и кругу свеопштег муљања у институцијама БиХ најчешће испаштају само обични грађани који покушавају да поштено живе од свог рада.

Тако је посљедњих мјесец-два покренут један поступак који је требало да спаси домаћу пољопривреду, односно да се пољопривредним произвођачима помогне тако што ће се ослободити од плаћања акциза и путарина на дизел гориво за коришћење у пољопривредној примарној производњи.

Савјет министара БиХ је предузео акцију и једногласно прихватио иницијативу Министарства спољне трговине и економских односа БиХ за покретање поступка за доношење закона о допунама Закона о акцизама у БиХ, што је била порука пољопривредницима да ће плави дизел имати до јесење сјетве.

Сви су били задовољни, пољопривредницима су се мазале очи. Све до јуче када је постало јасно да иницијативу Савјета министара треба да прихвати Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ, који је шаље домовима Парламента на мишљење, па се она враћа одбору, па се шаље у Савјет министара, па опет у Парламент на усвајање.

Истовремено је и смијешно и жалосно како ова држава функционише.

Све би то можда некако и ишло да управо јуче ФБиХ, односно министар финансија Aнте Крајина није одбио да да сагласност на ову иницијативу, чиме је све блокирано, иако је на Савјету министара једногласно подржано.

Смијешна је чињеница да ни сам Крајина није знао зашто је то урадио, јер на питање новинара зашто није пустио да се измјене закона усаглашавају на парламентарним одборима, улагањем амандмана, рекао да не зна одговор на то питање.

Сви рокови за пољопривреднике одавно су истекли, кажу идући је 5. октобар, до тада могу чекати на добијање плавог дизела, ако уопште планирају јесењу сјетву.

Све и да је усвојена иницијатива, сасвим је јасно да до 5. октобра не би прошла законодавну процедуру и ступила на снагу, тако да пољопривредници за јесењу сјетву, била она планирана или не, неће имати на располагању плави дизел.

A како би када је све замршено, запетљано и без икаквог смисла.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана