Платише и неплатише

Ма­ри­на Чигоја

Јавност у Републици Српској коначно је добила прилику, ако ништа, барем да види који су то порески обвезници који имају милионске дугове и од којих се "обичном" човјеку заврти у глави.

Цифра на списку 1.050 највећих дужника достигла је 750 милиона марака, а ако њима додамо и остатак дужника долазимо до укупног дуга од 1,4 милијарде марака.

Осим транспарентнијег рада Пореске управе, на чији рад су често упућиване замјерке управо због оволиких дугова, у овој установи очекују да ће се коначно увести ред и да ће они, који су на неки начин послије ове објаве стављени "на стуб срама", почети да измирују своје обавезе.

Свакако, то би требало да се деси, макар када су у питању они озбиљнији обвезници који су, нећемо рећи из оправданих, али можда неких објективних разлога упали у дугове, јер им свакако није у интересу да се налазе на њој и да њихови пословни партнери по том "листу папира" стварају слику о њима.

Међутим, сигурно је далеко већи број оних од којих ће дугове бити тешко наплатити. То је још извјесније ако се зна да од укупног дуга, 333 милиона дугују предузећа у стечају. Ако још на то знамо и да је проценат наплате дугова од предузећа у стечају у просјеку десет одсто, само од тих предузећа 300 милиона одмах можемо да отпишемо.

Фирме које су осниване искључиво због "прања новца" и од којих су данас остали једино дугови нећемо ни спомињати, јер је вјероватноћа да ће се њихови дугови наплатити равна нули.

Питање колико је Пореска у протеклим годинама добро радила свој посао овај пут оставићемо по страни.

Оно што је битно је да се сада заиста уради све на наплати старих дуговања и да се спријечи нагомилавање нових дугова.

Чини се да садашњи менаџмент Пореске управе заиста ради на томе и да су одлучни у намјери да рад ове институције учине транспарентнијим и бољим.

Проблема је очигледно много, а на њима је да нађу начин да се они ријеше. Да би то урадили не смије бити разлике између "великих" и "малих" пореских обвезника и закон мора бити једнак за све.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана