Платформа

Сандра Милетић
Платформа

Лидери СДП-а, СДA, Народне странке "Радом за бољитак" и ХСП-а БиХ јавности су представили заједничку платформу о програмској сарадњи у идуће четири године.

Кажу лидери тих партија да платформа садржи најважније проблеме које је могуће у сљедећем четворогодишњем периоду рјешавати и то не само шта хоће да ураде, него и како ће то да ураде. Aко је тако, онда заиста имамо разлога да се добро забринемо.

Јер платформа углавном садржи рјешења која ни најмање на одговарају Републици Српској, али ни Хрватима у БиХ. Aли зато одговарају странкама које су је предложиле.

Иако четворка тврди да су позвали и друге странке, а у првом реду ХДЗ 1990. да им се придруже, истакавши да је ријеч о искључиво програмском документу, те да се власт на нивоу БиХ не може формирати без странака из Републике Српске (у првом реду СНСД-а и СДС-а), платформом су показали да не раде оно што говоре. Напротив, платформом су предвидјели и нагласили све оно што Срби и Хрвати не желе.

Јер платформа предвиђа, између осталог, књижење 69 перспективних локација на БиХ, избор чланова Предсједништва БиХ из Парламента (један предсједник и два потпредсједника) и успоставу једног главнокомандујућег Оружаних снага. Међу бројним "бисерима" је и онај да сва имовина која је предмет закона о забрани располагања, наметнутог од стране OHR-а, мора бити укњижена на државу БиХ, на шта, а то четворка веома добро зна, РС неће никада пристати.

Један од приједлога у који је тешко повјеровати јесте и онај да се усвоји закон о попису становништва, тако да се попис обави током 2011. године, а да се подаци о етничкој структури становништва према попису из 1991. године примјењују до окончања преговора са ЕУ о стицању статуса пуноправног члана или до уласка у NATO. Нигдје не објаснише шта ће нам онда уопште попис.

Ту је и процес уставних реформи, за који су предвидјели три фазе, иако веома добро знају да РС само жели спровођење пресуде у "случају Сејдић и Финци". Нижу се и даље нелогичности и небулозе, које је тешко све побројати.

Да ли четворка заиста мисли да све то што је навела стварно и спроведе или им је циљ провокација и отезање формирања власти на нивоу БиХ, остаје да се види. У сваком случају, оваква платформа никако не смије да оживи. A надамо се да и неће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана