Платформа

Сандра Милетић
Платформа

Лидери Савеза независних социјалдемократа и Српске демократске странке Милорад Додик и Младен Босић парафирали су Платформу о усаглашеном дјеловању те двије странке у заједничким органима БиХ.

Платформа се састоји од шест тачака којима се дефинише да ће СНСД и СДС у заједничким органима БиХ, а нарочито у Парламенту БиХ, усаглашавати све ставове о питањима од виталног националног интереса за РС.

- Ми смо страна Републике Српске и сада се први пут појављујемо са јасним ставовима и јединствено на нивоу БиХ - нагласио је Додик послије парафирања и додао да им је примарна политичка позиција РС и српског народа, који представљају СНСД и СДС.

Показало се тако да ће у институцијама БиХ, односно, прецизније у Парламенту БиХ, ипак бити српског јединства и да ће готово сви представници Републике Српске говорити једним гласом. A јединство њених представника је од пресудног значаја за Републику Српску и њене становнике.

Јер, без обзира на евидентне разлике у политикама странака у РС, оно што треба да им буде приоритет јесте очување Републике Српске и онога што је у њеном интересу. A то се тиме што ће се свађати, гласати за разне законе супротно онима из друге странке или бјежањем од одговорности према онима чије интересе заступају, неће постићи.

A да је сарадња странака из РС заиста неопходна, показује и чињеница да постоји договор у ФБиХ између СДП-а и СДA и да ће се на страни хрватских политичких странака десити договор. Сарадња партија из РС једних са другима, дакле, логичан је потез.

Посебно је важно да су двије странке сагласне у томе да неће прихватати промјене Устава БиХ које ће задирати у дејтонске надлежности, да истичу неопходност затварања OHR-а, те да се врате права која су високи представници одузимали грађанима, да сматрају да треба наћи боља рјешења у областима расподјеле државне имовине, непокретне војне имовине, пописа становништва, снабдијевања Брчко дистрикта струјом...

СНСД и СДС доказале су да им је интерес Републике Српске изнад свега, па нека и постоје многе друге ствари о којима се не слажу. Ред би био да то схвати и ПДП, која такође има свога представника у Парламенту БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана