Платформа за Српску

Жељка Добрић
Платформа за Српску

Потписивањем Платформе о усаглашеном дјеловању СНСД-а и СДС-а у заједничким институцијама БиХ, позиција Републике Српске у Сарајеву биће несумњиво јака и јединствена.

Речено је то јуче након што су лидери СНСД-а и СДС-а Милорад Додик и Младен Босић званично потписали Платформу.

Они су позвали и друге политичке факторе из РС да дају подршку заједничком наступу, јер је то гаранција њене боље и јаче позиције.

Платформа о усаглашеном дјеловању СНСД-а и СДС-а требало би да Републици Српској обезбиједи значајнију и стабилнију позицију у Сарајеву приликом доношења одлука, али и да њен глас у заједничким институцијама БиХ буде одлучнији и снажнији.

То је за Српску охрабрујуће јер смо се освједочили да је свака сједница одржана у Парламенту БиХ била право бојно поље на коме су се покушале смањити надлежности Српске, укинути њени механизми заштите док се не би довела до испразности и утопила у бездану бошњачких жеља и виђења БиХ.

Оно што је веома битно јесте и то да само рјешења која се прво договоре у Бањалуци могу да буду предмет договора и разговора на нивоу БиХ.

Добар политички потез је и план дефинисан Платформом, а то је да СДС понуди ПДП-у да њихов посланик буде дио клуба СДС-а, а СНСД ће понудити ДНС-у да њихов посланик буде дио клуба СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ.

Aко и тај приједлог буде усвојен, свака одлука која се буде тицала Републике Српске биће преиспитана у њеним институцијама и онда заступана у Сарајеву, али једним гласом клубова СНСД-а и СДС-а, односно, свих српских гласова у Парламенту БиХ.

СНСД и СДС су утврдили ставове прихватљиве за Републику Српску и ако буде поштована Платформа, бориће се да очувају суверенитет и територијални интегритет РС, а о ширим измјенама Устава БиХ планирају да упитају за мишљење и становнике Српске.

Платформа је у сваком случају обећавајућа и свакако паметан политички потез, јер је јединство странака из РС у заједничким институцијама у овом тренутку оно што нам је најпотребније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана