Плате

Марина Чигоја
Плате

Да ће криза најмање погодити оне који имају више од осталих ни за кога није никакво изненађење. Међутим, да ће у кризи најниже плате наставити да падају, а оне које су далеко изнад просјека и даље расти и није баш било очекивано. Очигледно је да терет кризе не подносе сви једнако и да кризу у правом смислу те ријечи многи нису ни осјетили.

С друге стране, ионако сиромашан слој становништва које већ годинама уназад има најмања примања и најтеже живи, из мјесеца у мјесец погађају нови намети.

Наиме, запослени у појединим областима у РС, као што су рибарство, пољопривреда, лов и шумарство из мјесеца у мјесец примају све мање плате. Насупрот њима, плате запослених у финансијском сектору, које су далеко изнад просјека и годинама су највише, и даље расту.

Тако се у РС наставља тренд повећања броја веома богатих и веома сиромашних, док средњег слоја код нас више скоро и нема.

Aко на ово смањење најнижих плата додамо и свакодневна поскупљења од основних животних намирница, па до свих осталих потрепштина, видимо да се за велики број становника Српске живот у ствари своди само на пуко преживљавање.

Довољан показатељ који говори у прилог томе је да иако запослени у финансијском сектору имају два и по пута већу плату од запослених у рибарству, нажалост, ни та највећа плата није довољна да покрије потрошачку корпу у РС.

Aко се свему овом дода и огроман број људи који мјесецима не примају плату, као и оних који су усљед кризе остали без посла, видимо да тренутна слика стања у нашем друштву није нимало свијетла.

Да ствар буде гора, тренутно се не виде никакви показатељи који би наговјештавали да ће нам у идућем периоду бити боље. Напротив. Економска ситуација и положај становника РС сваким даном је све тежи.

Јасно је да је у РС потребно што прије наћи одговарајућа рјешења, да би се питање јако малих и нередовних плата, као и великог броја незапослених ријешило, јер би у догледном времену ситуација могла да буде и драстично тежа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана