Плате

Ведрана Кулага
Плате

Влада Републике Српске недавно је почела да испитује колика примања имају директори и руководиоци јавних установа и предузећа, а судећи према јучерашњим најавама, појединци код који се утврде неправилности могли би да буду "ударени по џепу".

Директорске плате често су тема разговора обичних "смртника", који се питају колико за свој рад добијају директори предузећа и установа и РС или њихови замјеници и помоћници. До сада информације о платама многих од њих нису биле доступне јавности, о њима се само нагађало, али се сада захваљујући овој ревизији и то догодило.

Шта ће показати ревизија коју је одлучила да спроведе Влада Републике Српске тренутно није у потпуности познато, али ситуација ће сигурно да се промијени у периоду који долази.

Aнализе плата руководилаца требало би да до идућег четвртка буду испред министара у Влади РС "црно на бијело" и тада ће вјероватно бити и јавности доступне потпуне информације о "новчаној вриједности директорског рада у РС".

Плата као плата (па ни она од више хиљада марака) није проблем сама по себи. Свако ко ради ради за одређен износ, али се јасно морају ставити на вагу све плате јер није баш уредно да разлике у платама људи који обављају сличне и једнако тешке или лаке послове износе и по неколико стотина, па и хиљада марака. Није уредно ни праведно да исте плате добијају и радници и нерадници. Нити да једни буду преплаћени, а други потплаћени.

Онај ко се домаћински односио према институцији или предузећу којим је руководио и треба да добије добру плату, па чак и од неколико хиљада марака. Сваки рад има своју цијену и свако би требало да за свој учинак добије законом одређену суму новца. Дакле, свакоме према заслузи.

Они директори установа и предузећа у РС који су примали више новца него што је требало ускоро ће сигурно морати да се растану од "вишка".

Свако ће послије ревизије да добије неки одговор. Ко ће се чудити, смијати или љутити знаће се ускоро. Јасно ће се показати ко је колику плату примао, а колику је требало да прима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана