Плате

Ма­ри­на Чигоја

Просјечна плата у Српској, према званичним подацима, износи више од 830 КМ. Међутим, ако боље погледамо видјећемо да тај просјек надувава мањи број радника, док огромна већина запослених ради за много мање од тог износа.

У прилог томе говоре и подаци Пореске управе, из којих је видљиво да скоро 164.000 радника у РС прима плату мању од републичког просјека. Зараде радника у РС, у фебруару, су се кретале од 285 па до 2.000 КМ и више. 

Званични подаци, такође, показују и да је просјечна зарада у привреди мања од 600 марака, у неким гранама је и доста нижа, па је лако закључити да овај просјек имамо захваљујући искључиво платама у финансијском сектору и јавној управи.

Тако, док се један, мањи број радника у Српској може похвалити, за наше услове, поприлично пристојним платама, већина је оних који једва крпе крај са крајем.

Наравно, ни ови подаци се не могу узети здраво за готово јер је јавна тајна да многи послодавци пријављују раднике на минималац од 370 КМ, без обзира на стручну спрему коју имају. Тако, осим тешке економске ситуације, имамо и низ других разлога због којих су плате код нас међу најмањима, не само у региону, него и у Европи. И ту на ред долазе контролни органи. Не кривим послодавце, јер зашто би један послодавац плаћао раднику доприносе на пуну плату, уколико је другима дозвољено да то чине на минималац, а да преостали дио дају на руке без икаквих казни? Добри послодавци тиме ће себе довести у неповољнију позицију пред оним који не испуњава све законом прописане обавезе. Јасно је да ће највећи терет у свему томе понијети обичан радник, који се пријављује на минималац, а неријетко и уопште не пријављује. Због свега тога, приоритет контролних органа у РС у наредном периоду требало би да буде исплаћивање плата и поштовање закона у том дијелу.  Тешко да ће се ситуација поправити све док је било коме дозвољено да ради мимо закона. Истовремено, мора се радити на стварању услова за повећање производње и плата у реалном сектору јер тренутна ситуација у којој сви радници желе да раде у јавном сектору није нимало охрабрујућа. Такве жеље радника нису никакво изненађење, не само због висине плата у јавном сектору него и због поштовања свих других права радника која су често потиснута у приватним фирмама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана