Плате

Свјетлана Шурлан

Зарадити више од 200.000 марака за четири године за већину грађана БиХ је недосањан сан.

Мало је оствариво и да се заради и дупло мање јер, чак и они који примају просјечну плату, за четири године могу да рачунају на примања у висини до 50.000 марака.

Међутим, у БиХ има и оних који за тај период успију да инкасирају и по 220.000 марака, и то само на основу плата и накнада које се исплаћују из буџета БиХ.

То су, поред министара и парламентараца на нивоу БиХ и замјеници министара у Савјету министара БиХ за које се веома често не зна ни ко су, а камоли колика примања имају.

Према подацима Министарства финансија и трезора БиХ, у посљедње четири године највише је исплаћено замјенику министра одбране БиХ Марини Пендеш, и то 226.600 КМ, а слиједи је замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић Бабић са око 219.400 марака остварених примања.

Мало мање је за свој рад из буџета наплатио замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац - 193.000 КМ.

Ту су и замјеник министра комуникација и транспорта БиХ Рудо Видовић, замјеник министра безбједности БиХ Младен Ћавар, замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ, замјеник министра спољне трговине и економских односа БиХ Ермина Салкичевић Диздаревић и замјеник министра цивилних послова БиХ Дениса Сарајлић Маглић. Сви они су, у још увијек актуелном мандату Савјета министара, на основу свог рада појединачно наплатили од 100.000 до 150.000 КМ из буџета БиХ.

Не улазећи у то да ли су замјеници министара зарадили ове паре или не и да ли су им оправдано исплаћене, сасвим је сигурно да је пропис на основу којег им је то омогућено - неморалан.

Неморално је да просјечна плата у БиХ износи нешто више од 800 марака, а да функционери имају толика примања.

Неморално је да у земљи има око 500.000 незапослених, а да 200.000 марака буде исплаћено једном лицу за само четири године.

Сви се декларативно залажу за то да је потребно плате у институцијама БиХ прилагодити времену и приликама у друштву. Неморално је и то што нико у вези с тим питањем не предузима ама баш ништа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана