Плате

Жељка Домазет

У Парламенту БиХ недавно је усвојен, у првом читању, Приједлог закона о платама запослених у институцијама БиХ које је посланицима у име СНСД-а предочио Милорад Живковић.

Ријеч је о закону којим би се смањиле плате највиших званичника у институцијама БиХ. Тако би од идућег сазива власти плате члановима Предсједништва БиХ, Савјета министара и парламентарцима биле смањење за око 42 одсто у односу на тренутне које су по оцјенама свих који се разумију у ову област највеће у региону.

Док се још јавност није ни освијестила од овог дуго чеканог потеза услиједили су силни амандмани на Живковићев приједлог.

Интервенцијама на овај законски приједлог које су доставили посланици СДА и СДП-а плате највиших званичника требало би да се смање, али не баш толико колико је предложио Живковић.

Тако би они да предложене коефицијенте повећавају, а све под изговором да треба да се очува дигнитет највиших институција у земљи.

Елем, наравно да свако има право да предложи оно што је према његовом мишљењу најбоље, али је најважније у цијелом овом случају да се цијела ствар не "разводни", не отегне у бесконачност и претвори у бесмисао.

Јер траже они у својим амандманима, не само мању штедњу, него и то и да се закон одмах примјењује, а не од новог сазива власти, што је према наводима предлагача законски немогуће.

Осим тога, током недавне расправе о овом закону чули су се и захтјеви по којима би и ентитети, кантони и општине морали да се коригују, те своје плате и примања смање и ускладе са институцијама на нивоу БиХ чиме се задире у уставну структуру ове земље и трасира пут централизацији.

Неизвјесно је какву ће судбину имати и закон и амандмани који су услиједили, али је сасвим јасно да ће питање плата и накнада, али и трошења у институцијама БиХ још дуго бити тема око које ће се ломити копља.

Јер штедња на платама највиших званичника тек су један сегмент штедње којим се треба бавити.

А не буде ли се ово питање ријешило на квалитетан начин, уредила ова област и плаћао рад, а кажњавао нерад и растрошност, дотле ће БиХ имати најгломазнију, најнеефикаснију а најплаћенију администрацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана