Плате

Марина Чигоја

Силни преговори и састанци синдикалаца и представника Владе коначно су, барем дјелимично, дали резултат.

Влада РС јуче је одлучила да буџетским корисницима са средњом стручном спремом врати плате на ниво из 2008. године.

Према тој одлуци за више од 14.000 буџетских корисника биће враћено пет, десет или 15 одсто плате, док ће преосталих око 21.000 буџетских корисника свој дио "колача" морати још мало да причека.

Иако нису у потпуности задовољни оваквом одлуком Владе, синдикалци кажу да нису ни незадовољни. Управо је, како истичу, враћање плата најугроженијим категоријама био и њихов приоритетни захтјев. Ипак не одустају од ранијих захтјева, а то је враћање плата свих запослених на ниво из 2012. године.

Враћање плата радницима са средњом стручном спремом само је дио слагалице, а како ће се она даље рјешавати, требало би да буде познато већ у марту и априлу, за када су надлежни најавили конкретне приједлоге закона о платама.

Многи радници полажу велику наду у то, јер би доношењем тог закона требало да се створе услови за враћање пет одсто онима који то сада нису добили, али и за увођење више реда када су у питању плате буџетских корисника.

Разлога за незадовољство, тренутно, највише имају запослени у образовању, с обзиром на то да ту највећи дио чине високообразовани радници.

Ипак, чињеница је да су до сада биле изражене бројне мањкавости и да су се за исте послове људи са истом стручном спремом плаћали различито. Тако су код једних плате биле далеко веће него код других. Такође, опште је познато да су у неким институцијама огромне разлике између највећих и најмањих плата и да се ту мора успоставити ред.

Одређена равнотежа и ред морају се постићи, а све то требало би да буде уређено новим законом о платама.

Било како било, битно је да су синдикати, и без штрајкова и силних пријетњи, за сада добили дио онога што су тражили, а како је јуче договорено, и преостали дио би требало да добију у сљедећих пар мјесеци. На запосленима је да те плате сада и оправдају

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана