Плате

Драгана Орловић

Један од највећих проблема у здравству Републике Српске су дугови за доприносе. Дугови, који из мјесеца у мјесец рапидно расту. Не марку по марку, него милион по милион.

Здравствене установе Пореској управи на крају новембра ове године биле су дужне око 83,9 милиона марака, док је само два мјесеца раније тај дуг био мањи за скоро седам милиона марака. А од овог дуга, тачно 24,6 милиона марака дужни су домови здравља.

Ипак, тај дуг не осјети се на платама појединих директора домова здравља. Напротив, њихове плате "шију" чак и плате министара, али и директора неких од највећих јавних предузећа. Као да ни марку њихове установе нису дужне, као да ниједан радник нема неовјерену књижицу. Као да је све у најбољем реду.

Треба бити објективан наравно и ни у ком случају не омаловажавати посао који обављају здравствени радници. Ти људи свакодневно се боре. Спасавају. Лијече. Отимају од болести. Дарују живот. И због тога треба да су адекватно награђени за свој рад и труд. Треба да имају плате које су зарадили и заслужили. Као и сваки човјек, који живи од свога рада.

Међутим, поставља се питање шта је са појединцима који раде исте послове, или чак мање, а добијају астрономске цифре на платним листама, за разлику од својих колега.

Како је могуће да директор неког дома здравља у Петрову, Билећи или Фочи има већу плату од директора у Бањалуци, Бијељини, Приједору?! Јел' он ради више, има ли већи коефицијент или нешто треће?

То је нешто што се мора испитати, утврдити, и једном за свагда зауставити!

А то ће ускоро и бити учињено, надамо се, јер се очекује успостављање новог система накнада и примања у здравству Републике Српске, и то одмах послије Нове године.

Министар здравља и социјалне заштите добио је задатак да у цијелости сагледа систем, да диспаритете у систему елиминише што је прије могуће. Да детаљно анализира плате менаџмента свих здравствених установа и да појединцима напокон укине "бенефиције" које уживају годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана