Плате за нерад

Жељка Домазет
Плате за нерад

БиХ има на својој грбачи више од 22 хиљаде запослених у институцијама које се зову "заједничке" или како то неки воле да кажу "државне".

Само летимичним прегледом цифара у буџету институција, као и насумичним прегледом извјештаја о реализованим задацима и лаик може да види да је нерад у БиХ дебело плаћен и да за неефикасност нико не одговара.

Поставља се питање како тамо нека институција која запошљава на стотине радника који уживају на буџетским јаслама и има милионски буџет не успијева да за девет мјесеци уради нити један једини задатак.

Шта су онда ти људи радили пуних девет мјесеци? Одговор је јасан: НИШТA!

Не знамо како ће у свему овоме реаговати заговорници приче према којој буџет заједничких институција не смије да се дира, али и ти који су се опасали недодирљивошћу морали би себи да дају у задатак да преиспитају кога и зашто плаћају са грбаче ентитета и пореских обвезника.

У сваком логичном слиједу, предузеће које не уради оно што је планирало и обећало да ће урадити не може ни да подијели плате. Aли тако није у агенцијама и у министарствима на нивоу БиХ. Напротив.

Да ће БиХ морати да обави поспремање у институцијама које се ките епитетом "државне" чињеница је коју могу констатовати и сви они који никада нису завирили у тај конгломерат већим дијелом бескорисне и неефикасне, а добро плаћене администрације.

Не буде ли ова земља направила рез и почела да кажњава оне који не ураде оно што су планирали, неће моћи издржати дуго ни уз међународну помоћ. Не буде ли стала јавашлуку украј, једино се може у будућности назвати неуспјелим покушајем.

Aко се не буду подносили рачуни онима који издвајају средства за финансирање којекаквих бесмислених агенција, канцеларија, дирекција, министарстава и чега све не, онда је јасно да ће још годинама БиХ каскати не само за сусједима, него и за онима који су већ одавно постали изгубљени случај за све.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана