Плате за Гиниса

Ведрана Кулага Симић

Натпросјечне нето плате и накнаде за све и свашта, почевши од оних за одвојени живот, преко рада у комисијама до посјете породици, само су неке од привилегија које су парламентарцима на нивоу БиХ и ове године "подебљале" новчанике за неколико десетина хиљада марака.

На њихове рачуне од почетка године до краја новембра "легло" је између 53.000 и невјероватних 74.000 марака, а на платној листи од почетка године има тек неколико изузетака који су мјесечно добијали нешто више од 700 КМ на основу паушала за који, међутим, нема јасне дефиниције којим добром се уопште и исплаћује. 

То је само једна у низу невјероватних ствари у вези са примањима оних које је изабрао народ. Онај исти народ што са још већом невјерицом гледа у податке о њиховим мјесечним и годишњим приходима на којима им завиде и колеге у парламентима региона, али и шире.

Без обзира на економску ситуацију, плате и накнаде парламентараца нису касниле и нису биле спорне. Чак су заштићене и Уставом, а свака прича о њиховом смањењу падала је у воду скоро истом брзином којом је новац стизао на рачуне парламентараца. Неки од њих у исто су вријеме ријетко виђани у просторијама Парламента БиХ, а има и оних чији лик и глас јавност није ни успјела да запамти током протекле четири године због њихове пасивности у посланичким клупама. Наравно, било је оних истакнутијих који су свако мало долазили за говорницу да кажу шта имају, са чим се слажу, а са чим не, али колико год да су времена провели у тој институцији, нису заслужили толике плате. Посебно не у земљи каква је ова и у којој је више од пола милиона незапослених, а већина оних који раде једва спајају почетак и крај мјесеца. И да иронија буде већа, управо захваљујући њима ти посланици су засјели у фотеље и убирали накнаде, дневнице, топли оброк и регресе о којима обични и вриједни могу само да сањају, или их се сјећају.

Прича о смањењу плата посланика и делегата било је много. Та тема се појавила и у овој изборној години, али никада није, као ни многе ствари, доведена до краја.

Нови сазив Парламента БиХ и они који су на платним листама у другим надлежним институцијама на нивоу БиХ требало би да једном подвуку црту и спусте се међу обичан народ јер је крајње вријеме да престану да обарају Гинисове рекорде у категорији "топ" зарада међу народним представницима.

Много пута су доказали да су апсолутни шампиони Европе у тој категорији. Пред новим изабраним представницима народа у Парламенту БиХ је да прекину традицију. Крајње је вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана