Плате и уштеде

Жељка Домазет

Поплава иницијатива и закона којима се предвиђа смањење плата и примања у институцијама БиХ које су у години избора затрпале Парламент БиХ недавно су неславно завршиле као шарена лажа у коју ни дјеца више не вјерују.

У шуми приједлога и иницијатива било је неких који би се, како су предлагачи тражили, примјењивали од наредног сазива Парламента и под изговором да је неуставно предлагати да се примјењује одмах штитили су се властити џепови, а и оних којима би се уређивала примања по ентитетима, кантонима и општинама јер се унапријед знало да проћи не могу.

Елем, у свему томе управо је најзанимљивије то да су се појединци сјетили тек на крају мандата, након готово четири године и након што су примили на хиљаде марака, да су им плате превисоке и да их треба смањити. Затражили су да плате буду ниже, али тако да се, не дај Боже, од њих не одузме која марка. Нека се узима од оног ко долази на власт од октобра.

Онда су се поједини досјетили да би плате требало смањити у овом мандату, па се кренуло у стварање услова за то. Дакако, при крају мандата. Па се онда неко сјетио да су приједлозима плате срезане превише, па је дао нови приједлог. И тако даље, и тако даље...

Све у свему, причало се, дискутовало, предлагало и свађало данима, а на крају се све завршило без икаквог помака. А у чему је поента предлагања смањења плата по истеку мандата, пред саме изборе, јасно је и ономе ко се у политику ни најмање не разумије.

Ни ту, међутим, није био крај овој причи. Након свих тих силних приједлога уштеда, од свих се одустало и закључило да се Савјету министара преда "врућ кромпир" у руке да ријеши ово питање и од нелогичних ствари направи логичне. Тако је у Парламенту донесен закључак да Савјет министара, вјеровали или не, у року од десет дана сачини свеобухватан приједлог закона којим ће се обезбиједити да ова законска рјешења и иницијативе за које је констатовано да су неуставне и неспроводиве, нејасне и свима онима који их нису предложили неприхватљиве, уради свеобухватан закон који ће бити и уставан и спроводив, дакако јасан и свима прихватљив.

Укратко, цијела ова галама завршила је на сметљишту покушаја који су и предлагани изгледа једино са намјером да се не усвоје и не спроведу. Барем не за мандата оних који су уштеде предложили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана