Плате чиновника

Марина Чигоја

Док се привреда свакодневно суочава са бројним проблемима, а радници у тој истој привреди страхују од отказа, стечаја и сличних недаћа, запослени у администрацији живе и раде без тих проблема.

Да је тако најбоље показује податак да је у РС у прошлој години за лична примања запослених у институцијама које се финансирају из републичког буџета издвојено чак 713,4 милиона КМ.

Иако се годинама прича о смањењу јавне потрошње и администрације, од тога се очигледно није далеко одмакло и све је и даље остало само на причи.

Без обзира на то што имамо пад у готово свим привредним дјелатностима и што се у скорије вријеме не назире крај кризи и проблемима које је она, прије свега, донијела реалном сектору и запосленима у њему, власти ни у идућем периоду не планирају да праве уштеде на платама у јавној управи.

Буџетским оквиром РС од 2013. до 2015. године за лична примања запослених на нивоу Републике, општина и градова, ванбуџетских фондова и буџетских корисника који се воде у и изван главне књиге трезора предвиђено је 959,1 милион марака у 2013. години, да би се та цифра повећала у сљедеће двије године на 963,9 милиона у 2014., односно 969 милиона КМ у 2015. години.

Таква политика сигурно најмање иде у прилог запосленима у реалном сектору који на својим леђима носе терет скупе и неефикасне администрације. Због тога у Привредној комори РС инсистирају на растерећењу и реформи јавне управе која је постала огромно оптерећење. Хоће ли власт имати довољно слуха за проблеме привреде и изнаћи неко рјешење тешко је процијенити, али како сада ствари стоје, то је у скорије вријеме тешко очекивати. 

С друге стране, ништа боља ситуација није ни на нивоу БиХ. Напротив. Привредници годинама указују на огроман проблем скупе, гломазне и веома неефикасне администрације на нивоу БиХ, али се и поред тога на том пољу до данас ништа није промијенило.

Плате запослених у администрацији у БиХ коштају годишње више од пола милијарде марака, а ако се свему додају и све бенефиције које запослени имају, сума је још и већа. На крају не преостаје ништа друго него да се запитамо докле ће моћи
тако?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана