Плате без доприноса

Драгана Орловић

Здравствене установе у Републици Српској већ годинама кубуре са милионским дуговањима због неуплаћених пореза и доприноса.

Међутим, за лоше потезе у здравству тешко се изгледа проналазе кривци. (Бар је тако било до сада.) Тешко се утврђује ко је одговоран за лоше пословање, било да је ријеч о амбулантама, домовима здравља или болницама.

Одговорни још теже одговарају за “промашене” тендере, недостатак неког лијека и сличне проблеме, којих је на сваком ћошку…

Да би се стало у крај дугогодишњој пракси менаџмента тих установа да због мањка новца не уплаћују порезе и доприносе, Влада Републике Српске донијела је закључак којим је прописано да се те обавезе морају измиривати. Осим редовне уплате текућих обавеза Влада РС је наложила здравственим установама и да са Пореском управом РС договоре начин на који ће измирити дугове из ранијих година.

Међутим, 11 домова здравља и три болнице прекршили су тај закључак.

Радници тих установа добили су плате, док су порези и доприноси остали тек мртво слово на папиру.

Због неизмирених обавеза тим домовима здравља и болницама Фонд здравственог осигурања РС ће умањити редовну траншу за износ дуга и тај новац уплатити Пореској управи.

Фонд ће, како су поручили из те установе, наставити редовно да измирује мјесечне обавезе према здравственим установама и у складу са важећим уговорима, али шта је са здравственим установама које су дужне, а које не извршавају своје законом предвиђене обавезе.

Поставља се и питање шта је са директорима у тим здравственим установама?!

Јесу ли и колико они одговорни што њиховим радницима нису уплаћени порези и доприноси или је једноставан и кратак одговор, тачније оправдање - нема новца.

Очигледно је да је овај проблем доста комплекснији, па самим тим и одговорност свих у нашем здравству.

Здравству, које је без здравственог осигурања, али којем су, нажалост, неуплаћени порези и доприноси тек једна од дијагноза која никако да добије адекватну терапију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана