Плате администрације

Ведрана Кулага Симић

Институције БиХ и сви они који су рјешења за своје животне проблеме пронашли управо унутар њихових зидина, годинама окупирају пажњу јавности, додуше углавном нерадом који на годишњем нивоу “исисава” стотине милиона марака из буџета.

Обични радници који помно рачунају како да споје крај са крајем, са невјерицом посматрају извјештаје о износима који мјесечно лијежу на рачуне изабраних функционера и не могу да престају да се чуде. A како и не би?

Често на кафи, на улици или градском превозу, потекне прича о платама које добијају запослени у институцијама, а од којих значајан дио не ради ништа друго, осим што наравно троши оно што ни по којој основи није зарадио и за шта није пролио ни, што би народ рекао, трунку зноја.

Преобимна администрација једна је од главних бољки БиХ, а 22.000 запослених које на леђима носе привредници и сви остали неадминистративни кадрови, није мало, нарочито ако се погледају услови у којима привредници раде и намети који им се додатно товаре.

За плате запослених у институцијама на нивоу БиХ годишње се издваја више од 500 милиона марака, што им омогућава да воде у трци за највећег потрошача новца из буџета.

Реално стање у привреди ни близу не оставља овакав одраз на терену, јер се свако мало може чути колико људи у бројним секторима остаје без посла, да се предузећа затварају или да радници умјесто обавјештења о плати, добију документ у којем виде да су проглашени “технолошким вишком”.

Истовремено ријетко ко може да се сјети да је у посљедњих неколико година било која институција смањила број радника.

Промјене на овом плану су пријеко потребне било да је ријеч о смањену администрације или смањењу њихових енормних примања.

Преобимна администрација би могла да се суочи са резовима и да се коначно стегне кеса буџета и добро промисли ко заслужује да добије плату колику сада прима, а ко не. Зачудили би се колико чиновника би се нашло у овој категорији нерадника.

Друга важна ствар је и смањење броја радника, јер је цифра од готово 22.000 чиновника невјероватна, па и за земљу попут БиХ у којој се углавном не зна ни ко пије ни ко плаћа.

Плате функционера на нивоу БиХ представљају тему која се годинама провлачи, али без значајних назнака да се коначно стави на дневни ред и каже доста.

Надајмо се да тај дан ускоро долази и да је став политичара о овом питању заиста изнесен с намјером да то питање и буде ријешено. Иначе, питање је колико ће још дуго реални сектор моћи на својим нејаким плећима да носи громаду звану администрација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана