Плата плате

Ведрана Кулага Симић

Становници Републике Српске сваке четири године излазе на биралишта и заокружују имена и презимена оних за које вјерују да ће на најбољи начин заступати њихове интересе и борити се за њихово боље сутра.

Да ли су у томе успјели или не, знају они који су за њих гласали, али изабрани народни посланици су успјели у једном - подебљали су своје новчанике за око 120.000 марака колико је коштао њихов ангажман у скупштинским салама и ходницима, и то у паузама између држања лекција студентима, вођења и бриге за сопствене или породичне фирме и других послова (част изузецима). Новац из тих извора им, међутим, није био довољан да се сада, када су други заузели њихова мјеста у посланичким клупама, "скину" са буџета.

Тако је 28 посланика из Народне скупштине РС брже-боље затражило да им се у идућих шест мјесеци исплаћује плата иако више нису то што су били. Наравно, они на то имају право, али се само од себе намеће питање нису ли им довољне бројне привилегије које су имали током четворогодишњег мандата.

И док бројни грађани годинама чаме на бироу и не могу наћи било какав посао за било какву плату бивши посланици су обезбијеђени чак шест мјесеци након престанка мандата. О онима на нивоу БиХ, којима је остављена могућност да плату примају чак годину након истека мандата, да и не говоримо.

У Српској је ситуација сљедећа: У џепове посланика који нису успјели да изборе нови мандат у Народној скупштини РС или нису ни учествовали у тој трци на октобарским изборима слиће се око 375.000 КМ током идућих шест мјесеци. И то само јер су "бивши", јер им то закон омогућава и нико не жели да покрене озбиљну иницијативу и размотри оправданост и будућност многих привилегија.

Они су тако награђени за своје (не)залагање у протекле четири године током којих су изгледа заборавили на примања која су им уредно исплаћивана из других извора. Заборавили су, изгледа, и да онима који су их изабрали треба више од 12 година да зараде "само" оних 120.000 марака колико је њима легло на рачуне јер су, ето, професионализовали свој мандат у Скупштини.

Све у свему, јасно је да са бројним, у најмању руку, неразумним примањима изабраних представника, нећемо далеко догурати. И док привреда грца у дуговима, обични грађани склапају крај са крајем, парламентарци ће још шест мјесеци живјети на њиховим грбачама. Истина, по закону. Морал је ту нешто сасвим друго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана