Плата или затвор

Марина Чигоја

Дуго помињана иницијатива Савеза синдиката РС да се у Кривични закон РС уведе одредба којом ће се неисплаћивање плата и неуплаћивање доприноса третирати као кривично дјело, на радост синдикалаца, коначно је уродила плодом.

С друге стране, сасвим очекивано, послодавци су овакво рјешење дочекали на нож, оцјењујући га не само неприхватљивим, већ и кораком који ће докрајчити привреду.

Нацртом закона о измјенама и допунама Кривичног закона РС, који је Влада усвојила, прецизирано је да се неисплаћивање плата радницима и неуплаћивање доприноса третира као кривично дјело, за које су предвиђене затворске казне и до пет година.

Е сад, поставља се питање коме и због чега смета да се непоштовање права радника третира као кривично дјело? И птице на грани знају на који начин су у РС приватизована бројна предузећа и како су се појединци богатили преко леђа радника.

Осим тих појединаца, чињеница је да постоји и огроман број других послодаваца који радницима не исплаћују плате, не уплаћују доприносе и не поштују основна права, а возе скупоцјене аутомобиле, праве огромне куће, шепуре се по бијелом свијету. Како је то могуће, ако немају новца да плате раднике?

С друге стране, не смијемо да заборавимо и оне послодавце који редовно извршавају своје обавезе и који се, можда и с правом, противе оваквом рјешењу, јер су стављени у исти кош са овим већ набројанима.

Важно је јасно разграничити ко ће и под којим условима бити кривично одговоран.

Чињеница је да је привредни амбијент у РС далеко од идеалног и да је пословање сваким даном све теже, па би се можда, ако се већ уводе казне за послодавце, требало размислити и о побољшању услова пословања.

Јер, није лако бити радник у РС, али исто тако морамо признати да није лако бити ни послодавац. Наравно, послодавац који ради у складу са законом и редовно измирује све своје обавезе.

Зато, овом законском рјешењу треба рећи "да", али прије него што се каже то "да" мора се јасно знати ко и због чега може бити крив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана