Пиваре пред колапсом

Ма­ри­на Чигоја

Многи домаћи произвођачи годинама упозоравају на проблеме прекомјерног увоза, али власти, без обзира на то, не предузимају ништа конкретно како би им помогли. Покушавајући да коначно скрену пажњу власти на проблеме са којима се суочавају, јуче су се огласили и произвођачи пива, који су изнијели алармантне податке.

Увоз пива у БиХ је у прошлој години достигао рекордан износ, једној од ионако малог броја домаћих пивара пријети затварање, а под знаком питања су и бројна радна мјеста.

Ријеке страног пива потопиле су домаће пиваре и обориле их на кољена, а то најбоље осликава однос увоза и извоза пива у прошлој години, односно податак да је увоз за чак 144 милиона КМ био већи од извоза.  

Подаци које су пивари јуче изнијели и нису неко велико изненађење ако имамо у виду да земље у региону, из којих се највише и увози пиво у БиХ, рачунају на заштиту државе и да се код нас не спроводе ни близу онако детаљне контроле како се то ради са нашим пивом при извозу у те земље. Како и сами произвођачи рекоше, узимање узорака за испитивање у БиХ се врши више као неки изузетак, него као устаљена пракса.

Јасно је да овако даље не иде и да се нешто мора мијењати. И држава и произвођачи морају да пруже максимум да домаће пиво буде домаћин, а не гост на домаћем тржишту. У случају да ситуација какву тренутно имамо буде настављена и даље, питање је да ли ће стављање кључа у браву пријетити само једној пивари.

Очито је да многе ствари у БиХ не штимају како треба, а надајмо се да ће овај посљедњи вапај произвођача коначно бити озбиљно схваћен јер ова прича није од јуче. Крајње је вријеме да се и власти БиХ озбиљно позабаве питањем заштите домаће производње, јер нису само пивари ти који имају огромних проблема. Ту су и пољопривредници који су узалуд протестовали, али и многа предузећа из других области којима нелојална конкуренција из вана не допушта да се покрену.

Ако земље у сусједству могу да усвајају прописе како би помогле својим произвођачима, зашто то не би могла и БиХ? Да ли је некоме у интересу да уништимо и ово мало производње што имамо? Страни лобији дуго су господарили нашим тржиштем, али би се томе могло стати у крај уколико би заиста постојала воља оних који одлучују да се то и уради. Питање је само има ли те воље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана