Питања без одговора

Ведрана Кулага Симић

Иако је прошло доста година од када је почела да се пише нова историја ове земље, многе ствари још нису постављене на своје мјесто. Бројни процеси и даље су у рукама странаца који, на овај или онај начин, држе конце БиХ и од којих зависи у којем правцу ћемо понекад ићи.

У мору упитника једино је јасно да овако не иде. Године и године су узалуд потрошене на политичке вербалне сукобе, блокаде, малтретирање грађана сталним тензијама и довођењем на руб амбиса. Знало се десити понекад да и направимо који позитиван корак, али ту смо пречесто застајали.

И док годинама слушамо странце који упорно понављају да домаћи лидери у своје руке морају да преузму одговорност, сада и они мијењају плочу. Чак и не дају, ако је судити према изјавама, да се крене са разговорима о ономе што мучи БиХ и да се заједнички пронађе начин како изаћи из ове кризе.

Многи су се одмах “ухватили” за неки нови рат. То никоме нормалном не би требало да буде ни на крај памети јер сви знају да ту ријеч ни у лудилу не би требало овдје да помињу.

Али поставља се питање шта је спорно у разговорима. Шта је спорно у томе да званичници Републике Српске и ФБиХ сједну и разговарају о будућности ове земље? Шта је спорно у томе да буду утврђени приоритети, а договорено шта је потребно оставити за нека друга времена?

Политика је узела превише маха у БиХ. Политички односи су затровани. Не дају нам напријед, већ стално враћају у прошлост док појединци настоје да у миру остваре неке идеје које им нису пошле за руком у рату који је однио превише жртава. И не поновио се никада више.

Садашњим генерацијама и онима који тек стасавају треба да буде на првом мјесту борба за бољи живот оних који им укажу повјерење.

БиХ једино може да опстане на политици договора и консензуса. Прогнозе за остале путеве су веома песимистичне. Превише је питања без одговора у многим сферама и то је свима јасно.

Док се политичари стално “боре” за неке ствари, само њима и јасне и битне, недопустиво велики број њихових суграђана ни сам више не зна како живи. Како успијева да се избори са животним проблемима о којима они којима су дали глас на изборима, и који су засјели у фотеље, мало шта знају.

БиХ је специфична држава у којој се морају поштовати надлежности које су дате Републици Српској и ФБиХ. Сваки “излет” изван тих оквира редовно је повод за нове тензије, пријетње и само отворени разговор може помоћи. Из Републике Српске је кренула прича о потреби разговора са колегама с оне стране ентитетске линије, али они су се брже-боље окренули странцима и од њих тражили заштиту иако су им пуна уста суверености БиХ.

Далеко је ова земља од тога и биће даља сваким даном ако се политичка клима не промијени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана