Писмо Савјету

Ведрана Кулага Симић
Писмо Савјету

БиХ је од Дејтона, од када је почело ново поглавље у њеној историји, земља отворених питања на која, по свему судећи, неће још дуго бити одговора на добар дио њих.

Једно од крупнијих које се већ мјесецима, и то готово свакодневно, провлачи на домаћој политичкој и друштвеној сцени јесте да ли је Кристијан Шмит у БиХ туриста, односно њемачки дипломата, како тврде Република Српска и још неке земље, или заправо високи представник, како то признају у ФБиХ и на Западу.

И тако пролази вријеме, а супротстављени ставови остају. Не помјерају се ни за милиметар напријед ни назад, док се политичка ситуација доводи полако, али сигурно до тачке кључања управо због потеза које повлачи Кристијан Шмит те устаљеног негирања постојања и права Републике Српске у оквиру заједнице која је међународно призната као БиХ.

Међутим, имајући све то у виду, у кабинету српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ су одлучили да, изгледа, ставе тачку на све полемике и од Савјета безбједности Уједињених нација затраже званичан документ у којем пише да је Кристијан Шмит, у складу са процедурама које предвиђа и Дејтон, као и сви његови претходници, именован за високог представника.

Тиме је све пребачено у руке УН, односно Савјета безбједности, а питање је да ли они имају шта да пошаљу.

Од њиховог одговора, који би требало да стигне у БиХ, јер не би било лијепо ни дипломатски да се свјетска институција тог типа оглуши о захтјев земље која је, на крају крајева, и њена чланица, зависиће доста тога у данима пред нама.

БиХ је у новој кризи, а све је посљедица дјеловања Шмита и Уставног суда са сједиштем у Сарајеву који је распирио опасне варнице спорном одлуком коју је усвојио на ванредној сједници у јуну, а која представља пријетњу не само по српски него и друга два конститутивна народа, у зависности од тога како се све коцкице могу посложити.

А у овој земљи ништа није немогуће. То је доказано небројено пута до сада. И договор када га и највећи оптимисти најмање очекују, али и крах свега кад се томе нико не нада.

Зато са свим треба опрезно. Некада и одвагати ријечи, те и затражити помоћ у ситуација каква је ова у вези са Кристијаном Шмитом.

Савјет безбједности УН једини може да стави тачку на спекулације, тврдње и контрареакције у вези са његовим ликом и дјелом у БиХ јер је у протеклом периоду повукао опасне потезе у овој земљи о којима би се могло причати и да га сви признају као високог представника.

Иако је БиХ још, у 21. вијеку, добу људских права и слобода, протекторат, и у њему треба да важе нека правила, а једно од основних би требало да буде да је легалан онај ко се представља као управник изнад свих других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана