"Писма из Босне"

Жељка Домазет

Након прошлог засједања Представничког дома Парламента БиХ на коме се водила жустра расправа у вези са слањем писма 25 посланика који су злоупотријебили Парламент и послали у име Представничког дома лажне ставове генералном секретару Уједињених нација Бан Ки Муну, услиједио је само закључак којим ће исти бити обавијештен да то није став Парламента и да је добио лажни допис и лажне ставове.

Током расправе сијевале су варнице, коришћена запаљива реторика, тражена политичка и свака друга одговорност за злоупотребу докумената, захтијевана извињења, оставке и смјене... Вербални рат, варнице и оптужбе су биле толике и такве да је у једном моменту и посланик Борислав Бојић затражио да се умјесто група пријатељства које БиХ формира са другим државама, формира једна која ће мирити посланике.

Но, све се на крају свело на то да Колегијум дома сачини ново писмо и обавијести Бан Ки Муна да оно што је (ако је уопште) прочитао, раније није валидно и да иза тога не стоји Парламент него само његових 25 посланика.

Оваквим односом према скандалу са злоупотребама није у суштини ништа учињено до још једанпут дато зелено свјетло да у БиХ може свако радити шта хоће, писати у име институција којекакве лажне дописе и ставове без икакве одговорности и санкција. Овим је још једанпут потврђено да се у овој земљи јавашлук сваке врсте не санкционише и да без икаквих посљедица може радити шта ко хоће.

Јер када се све на крају сабере, из завршетка приче о писму у којем су наведене нетачне чињенице и урађене невиђене злоупотребе, јасно је као дан да у БиХ писанија може писати свако у име свакога, да се могу износити лажи без санкција, те да у овој земљи папир трпи све и да ће се све буре стишати још једним писмом. Будући да ова група није санкционисана, не треба ни сумњати, наћи ће се опет нека нова група која ће Бан Ки Муну послати лажно писмо у име свих на неку другу тему, па ће се онда из Парламента поново слати "деманти". А Бан Ки Мун ће "писма из Босне" конзумирати као антибиотике три пута на дан.

Стога и не чуди "иницијатива" посланика Момчила Новаковића да се формира истражна комисија која би требало да преиспита да ли је Бан Ки Мун прочитао сва писма која је добио из БиХ. Како је кренуло, можда ће нам и бити потребна, јер се, изгледа, тиме што њему пошаљемо писмо код нас рјешавају сви проблеми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана