Пијани за воланом

Драгана Орловић

У Републици Српској у прва три мјесеца ове године из саобраћаја је искључено 3.956 возача због разних прекршаја и непоштовања прописа. Од тог броја њих 3.130 због вожње под утицајем алкохола.

Једноставном рачуницом, сваког дана у просјеку су 34 возача конзумирала алкохол прије него што су узела кључеве аутомобила и сјела за волан. Пили су. Неко више, неко мање, али су пили.

Упркос многим упозорењима, полицијским акцијама и строжим казнама које су стигле са новим Законом о безбједности саобраћаја, на путевима у БиХ је очигледно да појединци и даље настављају да свјесно угрожавају своје и животе других учесника у саобраћају. Није, дакле, проблем у закону већ у нама.

Већина оних који бахато возе имају, или вјерују да имају, залеђину и да ће их неко извући, поцијепати казну. Бројни су и они који се заваравају мислећи да су неприкосновени возачи и да је пар пића за њих ништа.

Стручњаци упозоравају на то да је основни проблем алкохола у вожњи прецјењивање сопствених способности и потцјењивање опасности. Прецјењивање возаче чини смелијим и у том стању не могу заиста процијенити шта се догађа у њиховој околини. Међутим, многи то неће ни да чују. Очигледно, прецјењивање и потцјењивање нам је некако својственије.

Нажалост, вожња под утицајем алкохола у велико мјери је присутна међу младима. Ноћни изласци и проводи често заврше кобно. Због тога је младима неопходно усадити одговорност и свијест о томе шта значи управљати аутомобилом. Морају знати да је обавезно везати појас, поштовати прописе, а највише од свега да је опасно када возе пијани.

Сви наравно треба да буду свјесни и да их чекају ригорозније казне ако не поштују прописе, али прије свега да имају на уму да нису сами у саобраћају, али да се сами највише чувају.

У САД је обичај да када млади иду у провод одреде једног друга који не пије и има задужење да их врати из клубова или дискотека. Код нас и такси послије неке журке може бити рјешење проблема. Све је боље од пијаног возача за воланом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана