Пијани возачи

Милијана Латиновић

Ни честе полицијске контроле, високе казне, нити све више радара и пресретача на улицама широм Републике Српске нису опаметили несавјесне возаче који за волан све чешће сједају након што попију неколико чашица више.

 

Потврдили су то и посљедњи подаци МУП-а према којима је полиција у прва три мјесеца ове године из саобраћаја искључила скоро 4.500 возача код којих је потврђено присуство алкохола у крви. Само у Бањалуци уочи Првог маја ухваћено је 117 пијаних возача, од којих је 18 провело ноћ на тријежњењу.

Међу онима који охрабрени промилима без размишљања сједају за волан све више је младих, са мање од три године возачког искуства.

Осим што возе пијани, најчешће не попуштају ни папучицу гаса и самоувјерено јурцајући сију страх на путу. Не само да тако своју главу стављају у торбу и срљају у смрт, они су велика пријетња и за остале учеснике у саобраћају, возаче и пјешаке.

Како неко ко у крви има два, три или више помила алкохола уопште успије да управља возилом, вјечита је мистерија и колико уопште попију алкохола они који заврше у рубрици рекордери?

Иако је то њихов живот и њихови поступци, немогуће је остати хладнокрван, јер на другој страни увијек може бити и неко од нас. То што појединци не маре за свој живот и без размишљања након друговања с алкохолом сједају за волан, то је њихов живот и њихова ствар. И вјероватно никога осим њихових најближих то не би ни дотицало, да такви, бахати, не угрожавају и туђе животе.

Предугачак је низ живота који су угашени на путевима због возача који дивљају кроз насеља и томе се мора стати у крај. Од 19 саобраћајних несрећа са смртним исходом у првом кварталу ове године у двије су учествовали и пијани возачи. 

Када се сагледа таква црна статистика, и више је него јасно да удар по џепу није много забринуо бахате возаче, али ни пјешаке, јер и међу њима има оних којима чашица није мрска. Напротив, најчешће су они који су већ били кажњени на листи понављача прекршаја.

За многе ни угашени животи на друмовима нису опомена, нажалост. Можда је крајње вријеме да надлежни у овој земљи почну да преписују одређене прописе из Европе, којој толико тежимо.

У Њемачкој, Аустрији и другим европским земљама пијане возаче, осим новчано, кажњавају и стављањем иза решетака. Можда би таква казна и код нас опаметила бар дио оних који “мртви пијани” сједају за волан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана