Пијани возачи

Драгана Орловић

Вијест да је возач из Добоја мортус пијан возио аутобус пун ученика одјекнула је у јавности и изазвала лавину негативних коментара.

 Многи су остали затечени, љути или боље рећи бијесни пред чињеницом да се поменути шофер усудио сјести за волан са 2,35 промила алкохола у крви и управљати возилом у којем се налазило 30 основаца и средњошколаца.

Срећом, дјеци није било ништа, док је возача привела полиција и задржала на тријежњењу. Против њега ће добојском Основном суду бити поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка, али и предузећа за које је радио.

Међутим, поставља се питање да ли је то довољна казна? Не само када је ријеч о овом Добојлији, који је очигледно попио чашицу (флашу) више, већ уопште о томе колико су оштре санкције у оваквим и сличним случајевима.

Новчана казна од неколико стотина марака, привремено одузета возачка дозвола или пар казнених бодова никако не може да буде примјерена санкција ако сте једном читавом одјељењу угрозили животе. Олакшавајућа околност не може да буде ни то што нико није страдао (а могао је).

Кривична одговорност умјесто прекршајне већ одавно се практикује у оваквим случајевима у многим европским земљама… У Њемачкој полиција, када евидентира возаче са 1,1 или у Шпанији са 1,2 промила алкохола у крви, директно их шаље иза решетака. Поставља се питање зашто се такве законске одредбе не би спроводиле и код нас.

Зар су њихови животи вреднији од наших, или су можда ипак наши возачи опаснији од оних на њемачким или путевима неке друге европске земље.

Стручњаци се слажу да су и код нас неопходне такве казне. Строжи прописи. Веће казне, мање жртава. Безбједнији саобраћај. Међутим, за то су потребне измјене Кривичног закона РС. Те измјене, како кажу надлежни, захтијевају стручне расправе и вријеме. Обиман посао.

У данашње вријеме расправља се о свему и свачему и то дуго времена, онда не би требало да буде проблема ни да се једна расправа поведе на ту тему. Њен назив може једноставно да гласи "Да ли је већа срамота отићи у затвор јер си возио пијан, или зато што си прегазио некога?"+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана