PIC и референдум

Жељка Домазет

Амбасадори земаља Савјета за примјену мира (PIC) су након великог труда да усагласе заједничку изјаву коначно засједали и вијећали шта са референдумом у Републици Српској на којем ће се народ изјаснити о њеном највећем празнику - Дану Републике.

У писанију објављеном након састанка затражили су од РС да не одржи референдум, изнијели наводе о дестабилизацији због референдума, а засметало им је и како говоре предсједник Српске Милорад Додик и први човјек Народне скупштине Недељко Чубриловић.

За оно што им је из Владе РС појашњено веле да су примили к знању и позивају надлежне институције у БиХ "да ово питање ријеше".

Ако је у цијелој овој причи ишта добро, онда је то свакако чињеница што се није посегнуло за бонским овлашћењима и забранама, смјенама и другим ригорозним мјерама.

За такве одлуке нити су имали аргументе, нити подршку, нити су их уосталом могли донијети, јер напросто референдум је и легалан и легитиман.

Исто тако лоше је и, прије свега, забрињавајуће то што у PIC-у не узимају у обзир аргументе Српске који су им подастрти до у детаље.

Из тих се аргумената јасно види да референдум нити вријеђа, нити понижава, нити крши закон и устав, као и да су све процедуре испоштоване. Јасно је из тих аргумената зашто се референдум спроводи и шта је његов циљ. Јасно је да се њиме не крши Дејтонски мировни споразум и да референдум не значи никакво прекрајање БиХ.

Онима који познају законе јасно је као дан да ни PIC ни амбасадори нису жељели да се баве аргументима и да је њихово писаније већ раније написано и да оно што закувају Бакир Изетбеговић и Мирсад Ћеман у Уставном суду треба подупријети.

Да је PIC превршио мјеру доказује и издвојено мишљење руског амбасадора, који је наново истакао да су осуде, критике, забране и захтјеви такве врсте удар на дијалог, демократију и да не доприносе изналажењу рјешења.

Он је једини након сједнице стао пред јавност и јасно изнио свој став, док су се други спаковали у затамњене аутомобиле и побјегли до својих амбасада или неко друго сарајевско сијело. Из тога је ваљда све јасно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана