PIC и правда

Жељка Домазет

Да Суд и Тужилаштво у БиХ раде под диригентском палицом међународне заједнице и да се БиХ још налази под дебелим протекторатом доказује и најновија изјава амбасадора Савјета за спровођење мира (PIC) која је услиједила дан послије жучне расправе у Парламенту БиХ гдје су се сударила мишљења српских и хрватских посланика са једне и бошњачких са друге стране.

 

Aмбасадори PIC-а су поручили како су Суд и Тужилаштво у БиХ "свете краве" које нико не смије ни криво погледати, а камоли оспоравати или критиковати и тиме још једном ставили на недвосмислен начин до знања да су ове институције утиснуте у правни систем БиХ како би се у овој земљи креирала политика. Да баш сви у међународној заједници не мисле као амбасадори PIC-а доказао је и амбасадор Русије Aлександар Боцан-Харченко који није хтио да подржи ову варницу на уљу, те као човјек који исувише добро познаје ситуацију у постдејтонској БиХ констатовао да оваква изјава компликованој ситуацији у бх. правосуђу може само да наштети.

Закомпликовала је и одлука страног тужиоца који је без икаквих правних аргумената зауставио истрагу за злочине у Добровољачкој, што је кристално јасно не само свима у БиХ него и замјенику високог представника Родерику Муру. Овај амерички дипломата, који такође дуго борави на балканским просторима за које је мало тјешње везан од других, у узаврелој причи о Суду и Тужилаштву БиХ је недвосмислено изјавио да одговорни за злочине у Добровољачкој морају да одговарају. Расправа у Парламенту и све оно што јој је претходило и што је пратило показали су да се у овој земљи право и правда мјере само по аршинима једног народа па је оцјена једног од посланика у Парламенту да се у овој земљи ради о "шабачком и чивијашком праву" дошла као најпримјеренија стању у коме се правосуђе БиХ налази.

Aко се у БиХ о правосудним институцијама не поведе озбиљна расправа и ако се овај трећи стуб власти не постави на добре темеље у које је узидана воља свих који у овој земљи живе, правосуђе ће врло брзо урушити све оно што би данас-сутра могло да одржи овај тамни вилајет од земље која се БиХ зове. Aко богиња правде из Суда и Тужилаштва у БиХ оптужене и осуђене и даље буде гледала и вагала по националној припадности, онда јој неће помоћи ни сви богови, али ни сви амбасадори PIC-а редом, који већ одавно у овој земљи забадају нос тамо гдје не треба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана