PIC и остале силе

Свјетлана Тадић
PIC и остале силе

Управни одбор Савјета за примјену мира (PIC) и високи представник за БиХ Валентин Инцко поново су показали своја права лица. Невјероватно је колико неко, ко је наводно заступник права и демократије може да руши све што има везе са легалношћу и конститутивношћу народа у БиХ, стављајући се у службу "платфомашких адвоката".

Управни одбор PIC-а је подсјетио све странке на њихову обавезу да се придржавају Дејтонског споразума, а да при томе није реаговао на неуставно и нелегално формирање власти у ФБиХ. Напротив подржао је Инцка и његову одлуку да суспендује одлуке важне институције каква је Централна изборна комисија (ЦИК)БиХ .

Самим тим подржали су и један сасвим нелегалан концепт власти, који сигурно, није у складу са Уставом и законима, ако ико уопште више води рачуна о томе.

Како не би признали да је криза концентрисана искључиво у ФБиХ, Управни одбор PIC-а је измислио проблем и за Републику Српску и разматрао потезе њених представника, којима се наводно подривају држава и њене институције прије свега Суд и Тужилаштво БиХ. Због тога се PIC посебно забринуо, а колико је ситуација опасна јасно је из упозорења да се смије критиковати њихов рад, али не и њихово постојање.

PIC је охрабрио интензивирање регионалне сарадње и помирења, мада није сигурно да ли су знали да је то један од приоритета РС.

Поставља се питање која је улога PIC-а који позива политичаре у БиХ де се држе Дејтонског мировног споразума, а високи представник Валентин Инцко ради управо супротно законима БиХ, укидајући и суспендујући одлуке њених легитимних институција и добија подршку својих послодаваца.

Како се чини, PIC, као и до сада, само уноси пометњу у БиХ и својим повременим засједањима и коминикеима има циљ да створи додатне тензије, али и да покаже ко овдје ведри и облачи, па макар и не био управу.

Чудно је да прстом машу баш на Републику Српску, која од почетка године има формирану власт, усвојен буџет, доноси законе и рјешава проблеме на својој територији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана