PIC и буџет

Сандра Милетић
PIC и буџет

Aмбасадори Управног одбора Савјета за примјену мира (PIC) затражили су од БиХ да не смањује буџет институција БиХ за сљедећу годину, јер је, како наводе "изузетно важно да држава има институције које добро функционишу и да развија агенције које су формиране с циљем спровођења реформи потребних за европске интеграције".

Прво питање које се овдје (логично) намеће само од себе јесте какве везе амбасадори који чине Савјет за примјену мира (мира, дакле а не буџета) имају са буџетом БиХ за идућу годину?

О чему је овдје заправо ријеч најбоље је рекао предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић. Он је истакао да писмо амбасадора у вези са буџетом институција БиХ не помаже БиХ и да би у свакој нормалној земљи такав потез био прворазредни политички скандал.

- Само у БиХ прворазредни политички скандал није да амбасадори PIC-а говоре о буџету земље, а да ме као предсједавајућег Савјета министара БиХ нико није упитао шта о томе мислим - рекао је Шпирић.

Не могу ваљда амбасадори PIC-а да одлучују о буџету једне земље? О томе би, као и у свакој нормалној држави требало да одлучују институције које су надлежне за доношење буџета.

У свакој држави, па тако и у БиХ постоје закони и други акти којима се одређује ко, када и како доноси буџет и колики ће тај буџет да буде. A у ниједном закону не пише да о томе одлучује Савјет за примјену мира.

У праву су, наравно, амбасадори PIC-а када кажу да су БиХ неопходне институције које добро функционишу, али тешко да ће им у томе помоћи то што им буџет неће бити смањен.

Јер ревизорски извјештаји у посљедњих неколико година показали су да су већина тих институција, а нарочито оне које су из буџета добијале највише пара (министарства одбране, иностраних послова, безбједности, људских права и избјеглица), пословале катастрофално. A паре су, нерационално трошене на све и свашта.

Кажу даље амбасадори да БиХ треба и да развија агенције које су формиране с циљем спровођења реформи потребних за европске интеграције.

Aко ће она заиста да помогну, треба их развијати наравно. Aли није тајна да на нивоу БиХ постоје агенције које не раде апсолутно ништа, осим што троше новац.

Буџет за сљедећу годину, би дакле требало да утврде они који су надлежни за то узимајући у обзир, наравно, све потребе за нормално функционисање, али и оно што су институције урадиле (или нису) у протеклом периоду, а не онако како каже PIC.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана