Петровачка и сумрак разума

Вељко Зељковић

Прије 27 година, 7. и 8. августа, неколико дана након што је већ окончана војна акција “Олуја” у Републици Српској Крајини, хрватско ратно ваздухопловство бомбардовало је избјегличку колону српских цивила на Петровачкој цести и мјесту Сводна, тридесетак километара унутар територије БиХ.

 

Био је то један од најстравичнијих ратних злочина на просторима некадашње Југославије. Удар авионским бомбама по колони несрећних избјеглица у ком је погинуло на десетине цивила, па и један број дјеце, не може се другачије назвати.

Тада се једноставно хтјела послати порука свим хрватским и крајишким Србима да нису више пожељни у “лијепој њиховој”. Уосталом, то је видљиво и из стенограма са ратног састанка на Брионима, на којем је “отац нације” Фрањо Туђман говорио шта је Хрватској чинити када је у питању “српско питање”. 

Све ове године хрватско правосуђе, па и оно у БиХ, није нашло за сходно да расвијетли овај злочин и казни најодговорније. И вјероватно би тако и даље било да надлежни из Србије, а посебно Тужилаштво за ратне злочине, нису одлучили да ипак, а на основу универзалне јурисдикције, коначно отворе овај случај и подигну оптужницу против четири лица, припадника хрватског ратног ваздухопловства.

Нажалост, био је то окидач и повод за ново буђење хрватских екстремиста, ветерана и десничара који, како су истакли, неће дозволити да се “ниподаштава величанствена и као суза чиста војничка побједа у 'Олуји'“.

Они нису дозволили чак ни одржавање јавне трибине у Загребу на којој је требало да се говори о ратним злочинима, правима жртава и околностима у којима се десио овај злочин. Побогу, гдје ће у центру Загребу, како су истакли, “говорити четници”.

На овај начин - негирајући поново овај злочин, а жртве називајући колатералном штетом, покушава се очувати лажни мит о “чистоти домовинског рата”, али и поново изводи нови ракетни удар - сада по свим невино настрадалим српским цивилима и породицама које 27 година чекају правду. Представља то удар и на разум, достојанство, право и правду.  И овај пут се шаље јасна порука свим Србима.

Отишли су и корак даље, па је из Домовинског покрета предложено да буде донесен закон којим би се одузимала држављанства свим хрватским грађанима (читај Србима) који се усуде да негативно говоре о “Олуји” и домовинском рату. Има ли лудости краја? Хоћемо ли икако изаћи из деведесетих?

Једини начин је да буду процесуирани сви ратни злочини и да се крене даље. Лажни митови никоме доброг нису донијели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана