Петродолар

Вељко Зељковић
Петродолар

Да ли се приближава смрт петродолара? САД и Саудијска Арабија потписале су 1974. два споразума, један званични и други тајни. Саудијцима је овом приликом обећана војна помоћ, а да они у замјену своје приходе од нафте депонују у америчке трезоре.

Договор је такође био да Ријад продаје своју нафту у доларима. Ниједан други економски аранжман овог карактера није учинио више да обезбиједи америчку хегемонију у посљедњих 50 година. 

Када су САД напустиле златну везу долара 1971, међународни финансијски систем је бачен у хаос. 

Услиједио је турбулентан период високе инфлације и великих прилагођавања новој реалности - слободно пливајућих валута. Долар је тада изненађујуће девалвирао, а инфлација је харала. 

До половине1973. он је изгубио петину своје вриједности у односу на друге главне валуте. Ово је требало да означи крај примата долара, али десила се сасвим необична ствар - улога долара као резервне валуте и инструмента трговине само се проширила. Разлог - Американци су успјели да усмјере трговину нафтом у доларе, почевши од Саудијаца 1974. А онда су се проширили на читав ОПЕК. 

Временом је дошло до појаве првих пукотина у овом темељу петродоларског здања. Прве назнаке пуцања биле су видљиве још 2007. и почетком 2008, када су САД смањиле каматне стопе као одговор на слабљење економије. Једна од земаља које су на вријеме примијетиле опадање кредибилитета долара била је Кина. 

Само неколико дана након што је 2009. предсједник ФЕД-а најавио највећу акцију штампања новца у историји, Кина је кренула са процесом дедоларизације. У наредним годинама Пекинг је јасно ставио до знања да жели куповати нафту у другим валутама, при томе драстично смањујући и куповину америчких обвезница.

Ово у почетку није утицало на доминацију долара на тржишту нафте. Међутим, нову лавину покренуо је сукоб у Украјини, а онда су се овој борби против доминације долара прикључиле и остале земље БРИКС-а. Индија, трећа на листи највећих свјетских увозника и потрошача нафте, постала је највећи купац руске нафте, плаћајући робу у рупијама, дирхамима и јуанима. Почетком прошле године и Саудијска Арабија је изјавила да је спремна да продаје нафту у валутама које нису долар. 

САД се сада боре да задрже све предности овог поквареног система. Ако долар није везан за злато и ни имплицитно подржан нафтом, Америка неће моћи сачувати своју моћ, глобалну хегемонију и финансијски систем базиран на спекулацијама. 

Финансијски систем, који је деценијама био тако дубоко укоријењен на петродолару неће нестати преко ноћи, али када се његова економска основа еродира, судбина долара као свјетске валуте број један све више је спорна и неизвјесна. Његова моћ се тренутно одржава уз помоћ буке, дима и прокси ратова. Питање је до када!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана