Петак црни

Милијана Латиновић

Републиком Српском готово девет мјесеци хара вирус корона, који је до сада узео неколико стотина живота, здравствени систем довео на ивицу колапса, а љекаре и медицинске сестре до изнемоглости.

Привреда је пала на кољена и из дана у дан расте неизвјесност да ли ће по угледу на европске земље и код нас све поново бити затворено, да ли ће послодавци бити принуђени да ставе кључ у браву, а запослене пошаљу кући. Хиљаде радних мјеста у угоститељству и туризму је угрожено већ мјесецима.

Ништа није као што је било прије тог петог марта када је одјекнула вијест да и Српска има првог становника зараженог вирусом корона. Ни у школама није исто, ни у предузећима, на улици, ништа није као што је било и питање је да ли ће икада више бити.

Једино на шта корона очигледно није утицала је посљедњи петак у новембру, познат као “црни петак”, дан када свијет тресе шопинг грозница. Ни Српску ни ФБиХ та грозница није заобишла, што потврђују гужве у тржним центрима, редови и колоне аутомобила.

Та помама за куповином по вртоглаво ниским цијенама као да је свима испрала мозак па су заборавили да упркос томе што су цијене пале корона и даље букти. Пандемија није прошла и нико не зна када ће проћи.

Да ли се ико од грађана, који су у петак стајали збијени у реду једни поред других, запитао да ли ће сутра можда због свог неодговорног понашања чекати у реду испред болнице? И да ли ће у тим болницама бити слободан кревет или не дај Боже респиратор?

Они који су једва дочекали овај “црни петак” како би отишли у шопинг заборавили су на борбу здравствених радника који падају од умора спасавајући животе већ девет мјесеци и који исто толико дуго не смију да загрле најмилије из страха да ће са прве линије одбране од смртоносног вируса исти тај вирус донијети у своје домове.

Гужве у тржним центрима на најбољи начин су осликале неодговорност и неозбиљност великог броја грађана, који су занемарили све оно за шта се боримо девет мјесеци.

И што је најгоре од свега, већина продавница у које су похрлили асортиман својих производа нудила је и путем интернета, тако да је већина оних који су се гурали по радњама куповину могла обавити из својих домова и на тај начин заштитити и себе и друге.

У идуће двије седмице видјећемо да ли је “црни петак” био пут до још црњег корона низа и корак ближе већој кризи из које оваквим понашањем нећемо испливати ни до наредног петка, црног.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана